Vestea dimineții vine pentru cei cu mașini pe motorină și benzină. Se întâmplă cât de curând la pompă

Vestea dimineții vine pentru cei cu mașini pe motorină și benzină. Se întâmplă cât de curând la pompă

Toți șoferii s-au putut bucura în ultimele luni de-o scădere accelerată a prețului la benzină și motorină. Doar că acest lucru nu va fi pe termen lung. Acum aflăm detalii suplimentare.

Conform ultimelor estimări, prețul la benzină și motorină urmează să crească în perioada următoare. Ieftinirea a venit în urma întăririi leului față de dolarul american, dar și a scăderii prețului pe marile piețe. Era de așteptat însă să nu fie o chestiune de durată.

Analizele experților arată că este de așteptat ca benzina la pompă să coste cu până la 7% mai mult decât acum.

Claudiu Cazacu, analist de piețe externe, a spus că e cazul să ne așteptăm la o ușoară scumpire. „La noi vorbim mai degrabă de scumpirea petrolului, aplanată în parte de întărirea leului față de dolarul american, o întărire de câteva procente câteva săptămâni, de peste 6-7%. Însă, petrolul s-a scumpit mult mai mult în aceeași perioadă, așa că ne putem aștepta la undeva spre 7-8 procente pentru benzină”, a adăugat acesta.

OPEC estimează că 2021 va fi un an important

Până în 2021, estimarea e că piața globală va trece peste criza medicală, iar asta va duce la o cerere record de petrol: şapte milioane de barili pe zi (bpd).

Va rămâne însă sub nivelul din 2019, conform Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC). Totodată, cererea pentru petrolul produs de OPEC ar urma să crească în 2021 cu şase milioane bpd, la 29,8 milioane de barili pe zi.

Ce avem acum e prima analiză pentru 2021 din partea OPEC. Totuși, ține cont că estimarea nu include riscurile negative care s-ar putea materializa în 2021. Aici intră tensiuni comerciale între SUA şi China, dar și un nivel ridicat al datoriilor sau un al doilea val de infecţii. Vaccinul ar putea relaxa însă estimările. Deocamdată, sunt mai multe formule în faze avansate de testare și interesul e crescut în zona asta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: