11 aug. 2020 | 17:37

Veste teribilă pentru cei care stau la bloc: s-a aflat acum despre situația care afectează zeci de mii de români

CHESTII
Veste teribilă pentru cei care stau la bloc: s-a aflat acum despre situația care afectează zeci de mii de români

Statul la bloc vine mereu cu dificultăți, așa cum cei care stau în București au descoperit pe propria piele. Și lucrurile nu vor sta mai bine, conform ultimelor informații.

În mai a fost primul semnal că iarna lui 2020 poate fi dură pentru mulți bucureșteni. Când RADET (Regia Autonomă pentru Distribuţia Energiei Termice) și-a anunțat falimentul, Termoenergetica, compania Primăriei București, a preluat operarea sistemului centralizat de încălzire. Totuși, a acumulat în doar câteva luni de la preluarea operării rețelei de termoficare din București datorii de aproape 400 milioane lei față de ELCEN.

În primăvară nu era exclusă intrarea în insolvență a Termoenergetica. Acuzația a venit de la ELCEN, cel mai important producător de energie termică pentru București, care-i controlat de Ministerul Economiei.

Recent, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a atacat RADET. Ar fi investit, în 2019, 6,625 milioane de lei pentru revizii şi reparaţii. Dar este echivalentul a jumătate din valoarea totală planificată.

La nivelul întregii ţări, în cursul anului anterior, au fost efectuate lucrări de revizie şi reparaţii în valoare totală de 75,3 milioane de lei, aproximativ 55% din suma planificată. Toate aceste date sunt în raportul despre starea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru anul 2019.

De ce e atât de important raportul?

Volumul redus de investiţii şi reparaţii duce la lipsa continuităţii în furnizarea energiei termice şi la nerespectarea parametrilor de calitate a agentului termic furnizat, explică experţii ANRE. „De exemplu, pierderile de căldură/apă şi numărul avariilor tehnice înregistrează un nivel ridicat în raport cu SACET (Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică) ca dimensiune din alte ţări europene. Pierderile substanţiale din reţelele de transport şi distribuţie (a se vedea diferenţa dintre energia termică produsă şi/sau cumpărată 14.080.217 MWh şi energia termică vândută 9.887.516 MWh) atrag după sine preţuri de furnizare mari”, se menţionează în document.

Scăderea investițiilor vine odată cu scăderea numărului de consumatori. În România, sunt 1.156.202 de consumatori ai sistemului centralizat de încălzire şi apă caldă. 13.520 sunt operatori economici, 2.361 instituţii publice şi 1.140.321 consumatori casnici, adică locuinţe (apartamente sau case).

Și aici București – Ilfov stau cel mai prost: 561.058 de consumatori. Aici se furnizează 41% din cantitatea totală de energie termică la nivel naţional.

În ceea ce privește debranșările, în 2019, în 13 localităţi au fost debranşări semnificative (peste 5%) ale locuinţelor de la SACET.

Cea mai mare rată a acestor proceduri s-a înregistrat în Galaţi (61,87%), unde autoritatea locală a sprijinit financiar pentru trecerea consumatorilor de energie termică de la SACET la utilizarea centralelor termice individuale. La sfârşitul anului trecut erau activi 46 de operatori ai sistemelor de alimentare centralizată de energie termică din 51 de localităţi, aflate în 29 de judeţe.