Veste de ultimă oră pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină

Veste de ultimă oră pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină

Anul 2020 rămâne cu siguranță în istorie prin fluctuațiile prețului petrolului. Ultimele date ar putea duce către o veste bună pentru șoferi. Prețul la motorină și benzină e vizat.

Ultimele prognoze indicau o revenire a pieței petroliere abia în 2021. Până atunci, șoferii se pot aștepta să aibă prețuri mai mici la carburant. O analiză recentă a Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) prevede estimări noi pentru petrol.

IEA avertizează că reducerea călătoriilor aeriene din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19) va duce anul acesta la o scădere cu 8,1 milioane de barili pe zi (bpd) a cererii.

Ce schimbări majore preconizează specialiștii

Pe lângă cererea scăzută s-a mai întâmplat un lucru. Preţurile s-au prăbuşit şi au dus la acumularea unor stocuri mari de petrol şi combustibili la nivel mondial. În raportul lunar, IEA şi-a redus estimările la 91,9 milioane de barili pe zi (bpd), în scădere cu 140.000 bpd faţă de prognoza de luna trecută.

A apreciat că cererea de combustibil pentru avioane rămâne o sursă majoră de slăbiciune. Este prima înrăutăţire a prognozelor din ultimele luni.

În timp ce oferta a depăşit cererea în iunie, incertitudinile privind viitorul cererii, alături de majorarea producţiei de către principalii producători, înseamnă că o reechilibrare a pieţelor petroliere va fi delicată.

Ce se întâmplă cu producția de petrol în lume?

Producţia de petrol s-a redresat în Statele Unite ale Americii, Canada şi Brazilia. Totuși, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, au decis din mai reducerea record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi.

„Totuşi, dacă ţările care nu şi-au redus producţia conform cotelor atribuite fac noi reduceri pentru a respecta cerinţele, furnizarea de ţiţei pe plan global nu va creşte semnificativ”.
IEA

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna octombrie a crescut miercuri cu 0,93 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 45,43 dolari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI