03 iun. 2020 | 08:14

Venit minim vital, în România: sute de mii de români ar putea primi bani de la stat

BANI
Venit minim vital, în România: sute de mii de români ar putea primi bani de la stat

Venitul minim vital este un proiect care, dacă va fi adoptat, s-ar reflecta într-un ajutor financiar semnificativ pentru sute de mii de români aflați în sărăcie.

Pro România a venit cu o propunere menită să ajute românii afectați financiar de criza economică provocată de coronavirus. În urma propunerii partidului lui Victor Ponta, dacă se va transpune în lege, pentru aproximativ un an, ficare cetățean va avea un venit net de 1500 lei. Este important că suma primită de la stat va fi calculată ca o diferență între acei 1500 lei și banii pe care îi câștigă în momentul de față.

Conform particularităților proiectului, măsura propusă de Pro România trebuie să fie valabilă pe toată perioada stării de alertă și pentru un an după data ridicării tuturor restricțiilor. În cazul persoanelor singure care au un copil în creștere, familii monoparentale, subvenția va fi mărită cu 500 de lei.

În același timp, dacă există trei persoane majore în aceeași gospodărie, ajutorul lor financiar va fi limitat la 3000 de lei. Dacă discutăm de mai mult de trei adulți în aceeași casă, suma maximă va fi de 4000 de lei.

„Pro România semnalează faptul că statul român trebuie să facă schimb de bune practici cu alte ţări în ceea ce priveşte protecţia cetăţenilor. De altfel, cele mai multe dintre măsurile propuse de Pro România de la începerea crizei au ca referinţă proiecte de succes implementate în alte state, adaptate, cu ajutorul specialiştilor din fiecare domeniu, realităţii din ţara noastră. Pentru urgentarea parcursului de adoptare a acestor măsuri, Pro România a inclus toate prevederile descrise mai sus în proiectul de lege privind venitul minim garantat, iniţiativă proprie depusă încă din luna aprilie, aflată în procedură legislativă”, conchid reprezentanţii partidului.

Ca referință, oficialii Pro România fac referire la un venit minim garantat care a fost deja implementat în Spania, pentru a ajuta oamenii afectați în mod grav de criza economică post-coronavirus. În același comunicat prin care se anunță venitul minim vital, se atrage atenția asupra faptului că un astfel de proiect este foarte important într-o țară ca România, acum, când avem peste un milion de șomeri. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele