Ce e în neregulă cu vaccinul dezvoltat de Moderna, cel mai promițător de până acum
Compania Moderna lucrează de mult la un vaccin pentru noul virus și a anunțat recent că rezultatele de până acum sunt promițătoare. Totuși, lucrurile sunt mai complicate de atât.
Moderna este una dintre companiile care lucrează la dezvoltarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 și, potrivit acesteia, lucrurile par să meargă bine. Este prima companie care a început Faza 1, în care și-a testat vaccinul pe oameni și este cel mai aproape de Faza 2 din proces.
Prima fază a testelor clinice a folosit o doză de mRNA-1273, un potențial vaccin dezvoltat de compania americană Moderna și cercetătorii de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID). În prima etapă, oamenii de știință au administrat trei doze diferite pe câteva zeci de adulți care s-au oferit voluntari. Aceștia au primit primele două doze și au fost supravegheați timp de 28 de zile. Recent, compania a dezvăluit rezultatele preliminare ale studiului și a spus că medicamentul dezvoltat generează un răspuns imun comparabil cu cel văzut în cazul supraviețuitorilor de COVID-19.
Cu toate acestea, unii cercetători spun că Moderna nu a împărtășit în realitate date de valoare oamenilor de știință. Aceștia sunt de părere că compania ar fi ales doar informațiile pozitive din studiu pe care să le facă publice.
Ce ar fi în neregulă cu noul vaccin dezvoltat de Moderna
Experții în vaccinuri spun că, de fapt, Moderna n-ar fi împărătățit date esențiale către oamenii de știință. Informațiile pe care compania le-a furnizat au fost adaptate la nevoile mass-media și ale persoanelor care așteaptă noutăți despre vaccin. Acesta satisface cu greu nevoile comunității științifice implicate în studiul noului coronavirus, prin care să poată ajunge la o concluzie.
O altă dovadă în acest sens Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, partenerul companiei Moderna în aceste studii, nu a abordat în niciun fel aceste rezultate preliminare din faza 1. NIAID nu a furnizat niciun comunicat de presă în această privință și nici nu a comentat situația în vreun fel. Acest lucru este destul de neobișnuit pentru institut pentru că, în mod obișnuit, îți promovează peste tot descoperirile.
Evident, asta nu înseamnă că Moderna minte cu privire la studii, însă poate fi un indicator al faptului că rezultatele preliminare n-ar garanta totuși reușita vaccinului.
Ce au arătat rezultatele studiilor
Moderna a împărtășit rezultate parțiale ale studiului legat de vaccin. Inițial, compania declarase că toți cei 45 de subiecți analizați, care au primit doze de 25, 100 și 250 micrograme au dezvoltat anticorpi. Mai târziu, a revenit asupra declarației și a menționat că doar câte patru persoane din categoriile cu 25 și 100 de micrograme au prezentat rezultate pozitive după ce li s-au administrat doze de vaccin. De asemenea, nu au oferit detalii despre ce s-a întâmplat cu ceilalți 37.
Moderna nu a dezvăluit nici vârsta participanților care au dezvoltat anticorpi care pot neutraliza boala. Voluntarii care au primit doze din vaccin au vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, iar vârsta este un factor de risc în COVID-19.
Cu toate astea, vestea de la Moderna este totuși una bună. Numai că nu există nicio garanție că vom avea un vaccin COVID-19, oricât de promițătoare ar arăta datele preliminare. Mai multe date vor fi necesare pentru a demonstra că mRNA-1273 este atât eficient, cât și sigur pentru oameni.