30 oct. 2020 | 13:10

Unde s-a produs această mutație a virusului și cum a afectat Europa

ACTUALITATE
Unde s-a produs această mutație a virusului și cum a afectat Europa

Noi studii realizate de cercetătorii spanioli şi elveţieni au demonstrat că noua mutaţie a apărut întâi în Spania, ajungând ulterior şi în alte ţări europene.

Nu este o noutate faptul că virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii, iar una dintre acestea provine din Spania, conform unui studiu realizat de Universitatea din Basel, Şcoala Politehnică Federală din Zurich şi consorţiul spaniol SeqCovid-Spain, alături de Centrul Superior de Investigaţii Ştiinţifice.

Odată cu cel de-al doilea val al pandemiei de coronavirus, tulpina virală a plecat în toate țările euripene, ea avându-și originea în peninsula iberică. Botezată „20A.EU1”, mutaţia şi-a făcut prezenţa în 80% din probele prelevate din Spania, 90% în cele din Marea Britanie şi 30-40% în cele din Elveţia, conform Adevărul care citează Agerpres.

Vestea bună e că această mutaţie ar fi crescut pericolul virusului. Acesta are un comportament similar ca şi până acum. Nu este nici singura mutaţie descoperită în perioada celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, conform cercetătorilor.

Astfel, apariţia sa în Spania se leagă de „un eveniment super-propagator legat de prezenţa lucrătorilor agricoli în nord-estul teritoriului spaniol”. Noua tulpină nu s-a oprit în Europa, ajungând şi în alte teritorii de pe mapamond, precum Hong Kong sau Noua Zeelandă.

Un alt motiv al răspândirii noii tulpine a virusului ar fi şi relaxarea restricţiilor de călătorie din vară şi faptul că Spania este o destinaţie atractivă pentru turişti.

Trei, patru vaccinuri împotriva coronavirus până la finalul anului: argumentele Consiliului European

Charles Michel este președintele Consiliului European și, într-o conferință recentă, a început să ne liniștească în ceea ce privește disponibilitatea unui vaccin.

„Conform informațiilor noastre, sperăm ca între sfârșitul acestui an și începutul anului viitor, să poată fi disponibile treptat trei sau patru vaccinuri”, a asigurat președintele Consiliului European, Charles Michel, intervievat de Rtl France.

Mai mult decât atât, fostul premier belgian este optimist că noul vaccin va ajunge la toate țările UE, datorită efortului Comisiei Europene. Din câte se pare, în numele statelor membre ale Uniunii Europene au fost deja semnate contracte pentru a se asigura că, atunci când vaccinurile vor fi disponibile, vom avea acces cu toții la dozele necesare.