Unde e România, de fapt, când vine vorba de calitatea vieții digitale
Viața ta digitală cum crezi că e? Din fericire, avem un studiu acum despre ce calitate a vieții avem în România, dar și cum e lumea.
Departamentul de cercetare al Surfshark a anunțat rezultatele primului studiu global despre calitatea digitală a vieții (DQL). Cercetarea a fost realizată în 65 de țări, acoperind o populație de peste 5,5 miliarde de persoane. Astfel, folosind un instrument interactiv special adaptat, poți verifica gradul în care țara ta este în comparație cu altele.
De ce contează viața digitală în prezent?
Lumea este hiperconectată. Peste jumătate din populația lumii utilizează internetul și mai multe interacțiuni sociale se întâmplă în sfera digitală, viața fizică a oamenilor fiind profund afectată. Cu toate acestea, există un blindspot digital, deoarece nu există o modalitate completă de a permite oamenilor și organizațiilor să evalueze și să discute în mod critic mediul lor digital.
În această cercetare au fost luate în calcul 6 criterii critice și aplicate pentru 65 de țări. Criteriile au fost:
- viteza conectivității la internet
- accesibilitatea la internet
- securitatea cibernetică a unei țări
- disponibilitatea legilor privind protecția datelor
- disponibilitatea serviciilor de e-guvernare
- acces global la conținut
Rezultate DQL (digital quality of life) 2019
Au ieșit câteva rezultate remarcabile. E interesant să vezi punctele forte și punctele slabe ale fiecărei țări. Valoarea medie a indicelui DQL 2019 este 0,6110 / 1.000 – calitatea vieții digitale generale este mediocră. Nicio țară nu a marcat peste 0,8000, ceea ce indică dezavantajele în diferite domenii.
Totodată, calitatea vieții digitale se corelează cu PIB/locuitor al țării. Creșterea cu 0,0300 a scorului DQL poate adăuga până la 10 mii de dolari la PIB/locuitor al țării. Apoi, infrastructura de internet bine dezvoltată nu este egală cu DQL ridicată, ca o compoziție a unor factori mai puțin tangibili (securitate cibernetică, protecția datelor personale etc.), fiind esențială.
E bine de știut că 62 din 65 de țări au legi privind protecția datelor sau proiectele lor sunt în vigoare. Cu toate acestea, în multe cazuri, angajamentul aparent de a proteja datele cu caracter personal este iluzoriu. Investiția în internetul mobil este ingredientul crucial care asigură îmbunătățirea durabilă a calității digitale a vieții pe termen lung, în special în economiile în curs de dezvoltare.
Un clasament al țărilor cu cea mai bună calitate a vieții digitale are pe primele locuri Australia, Franța, Singapore, Norvegia, Japonia, Canada, Danemarca, Coreea de Sud, Italia și Suedia.
Pe de altă parte, cea mai scăzută calitate digitală a vieții se regăsește în țări precum Maroc, Indonezia, Thailanda, Nepal, Ecuador, Pakistan, Egipt, Irak, Etiopia și Algeria.
Ce se întâmplă în România? Țara noastră se află pe locul 33 din 65, în ceea ce privește calitatea vieții digitale. România are un indice de 0,6110.