Un nou test poate detecta virusul în doar 10 secunde. Cât de eficient este
Un nou biosenzor poate examina cea mai mică picătură de sânge și poate spune dacă cineva are anticorpi pentru coronavirus. Interesantă este durata în care dă acest test rezultat: în aproximativ zece secunde.
Sistemul acestui nanomaterial poate identifica doi anticorpi separați generați ca răspuns la SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, și poate trimite rezultate pe un telefon, potrivit cercetărilor publicate recent în revista Advanced Materials. Dacă este adoptat, testul va îmbunătăți considerabil viteza cu care ar putea fi efectuate testele imunologice.
Cum funcționează acest test rapid
Și ar putea dezvălui mai mult decât dacă cineva are COVID-19, sugerează inginerii Universității Carnegie Mellon din spatele cercetării. Ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru a determina dacă un vaccin pentru coronavirus protejează sau nu un pacient prin măsurarea răspunsului sistemului imunitar.
„Deoarece tehnica noastră poate cuantifica răspunsul imun la vaccinare, este foarte relevantă în mediul actual”, a spus co-autorul studiului Rahul Panat, inginer al Universității Carnegie Mellon, într-un comunicat de presă.
Testul are o rată de eroare foarte mică, deoarece reacția de legare dintre anticorp și antigenul utilizat în dispozitiv este foarte selectivă. Cercetătorii au reușit să exploateze acest design natural în avantajul lor.
„Am folosit ultimele progrese în materie de producție și fabricare, cum ar fi imprimarea nanoparticulelor 3D, pentru a crea un dispozitiv care detectează rapid anticorpii COVID-19”, a spus Rahul Panat, profesor asociat de inginerie mecanică la Carnegie Mellon, care folosește tehnici specializate de fabricație aditivă pentru cercetări de la interfețe creier-computer până la dispozitive de biomonitorizare.
Și echipa își are obiectivele vizate dincolo de pandemia coronavirusului. Forma actuală a sistemului conține antigeni care răspund la anticorpii specifici coronavirusului, deci este probabil că ar putea detecta rapid și alte virusuri cu modificările corecte.
Echipa consideră că platforma de biosenzori poate funcționa la fel de bine pentru Ebola, HIV și Zika, făcându-l un instrument valoros pentru alte focare virale din întreaga lume.