Trotinetele electrice, un risc major pentru sănătate: numărul accidentelor a explodat
Popularitatea trotinetelor electrice a explodat în fiecare colț al mapamondului, dar asta nu înseamnă însă că sunt mai sigure decât ai crede la prima vedere.
Numărul rănilor suferite de amatorii de trotinete electrice s-a mărit de patru ori în ultimii patru ani, dar această informație surprinde o parte infimă din gravitatea situație celor care optează pentru acest mijloc de transport. În momentul în care mergi cu o viteză destul de mare fără niciun fel de protecție pe străzile aglomerate ale orașelor, o trântă pare inevitabilă, în cel mai optimist set de circumstanțe.
Un studiu pe marginea acestui subiect a fost făcut de cercetătorii UCSF și indică faptul că, în Statele Unite, accidentele declarate în asociere cu trotinetele electrice a crescut cu 222% între 2014 și 2018. Dintre cei afectați, aproximativ 39.000 de oameni au afirmat că s-au rânit singuri și nu au fost implicați într-un accident mai grav și nu au intrat în contact cu vreun autoturism sau altă trotinetă.
În final, aproximativ 3300 de oameni au ajuns la spital, dar, în aceeași perioadă de patru ani, acea valoare a crescut cu 365%. Cele mai multe râni au fost suferite de tinerii între 18 și 34 de ani, din acest segment al populației, făcând parte majoritatea utilizatorilor de trotinete din trafic. Gravitatea fenomenului este amplificată de lipsa echipamentelor de protecție, mai ales la cap. Aproximativ o treime dintre cei care au ajuns la spital din cauza unei trotinete electrice au suferit un traumatism la nivelul capului.
Deși valorile de mai sus sunt îngrijorătoare, situația reală ar putea fi însă semnificativ mai gravă decât atât. Din păcate, în foarte multe situații, oamenii preferă să nu meargă la spital. În plus, unii au omis să menționeze faptul că au avut un accident pe o trotinetă electrică. Cercetătorii sunt de părere că aceste valori nu vor face decât să crească în viitor, din cauza lipsei unor piste speciale pentru acest mijloc de transport și din cauza lipsei echipamentelor de protecție.