Trebuie să știi asta urgent: românii care au cont bancar sunt vizați. Te costă enorm dacă nu faci asta

Trebuie să știi asta urgent: românii care au cont bancar sunt vizați. Te costă enorm dacă nu faci asta

2020 s-a dovedit un an dificil, mai ales pentru românii ale căror venituri au fost afectate puternic. Dacă mai au și credit, cu atât mai dificilă e situația. Dar există și soluții, cum e cea de acum.

Sistemul bancar are un mecanism prin care poți să-ți mai reduci creditul atunci când veniturile ți-au fost afectate. Aici e vorba de restructurarea creditului. Ține însă cont că la acest tip de acțiune trebuie să apelezi doar când ai probleme.

Această variantă este menită să te ajute când treci prin situații financiare dificile. Vorbim aici de cazul în care ți-au scăzut veniturile, fie ție personal, fie au scăzut cele din familie. Iar rata creditului reprezintă o parte însemnată din cheltuieli. Totodată, dacă treci prin probleme medicale, ai intrat în șomaj sau ai fost concediat, poți apela la banca pentru a-ți restructura împrumutul.

Un alt scenariu în care poți apela la acest mecanism e când ai o dobândă variabilă și fluctuează în sus sau ai un credit în euro ori în franci elvețieni, cum au tot fost cazuri.

Cum poți apela la restructurarea creditului ca să reduci impactul asupra veniturilor

Primul pas e să mergi la bancă pentru a-i spune consilierului de credit despre aceste probleme sau să încerci să rezolvi la telefon. Cum tu ai nevoie de ajutor, și banca e interesată ca împrumutul tău să nu se transforme într-unul nerambursabil.

Discuția cu reprezentantul băncii te va ajuta să găsești soluția potrivită pentru veniturile tale curente. Eventual, planul de rambursare se poate schimba.

Banca, de exemplu, îți poate propune grație parțială la principal, comision, dobândă sau la mai multe dintre acestea, combinate, notează Ziare.com. Sau grație totală (mai rar întâlnită), pentru câteva luni.

Există și posibilitatea prelungirii duratei creditului, astfel încât rata să fie mai mică, chiar dacă suma de rambursat la final va fi mai mare decât în trecut. Iar în cazul unui credit în valută se poate apela la conversia valutară. Totodată, te poți aștepta la reducerea nivelului dobânzii sau alte forme de discount.

Citește și: