21 iun. 2020 | 16:36

Tratamentul promițător contra virusului, descoperit cu supercomputere. La ce e folosit în prezent?

ACTUALITATE
Tratamentul promițător contra virusului, descoperit cu supercomputere. La ce e folosit în prezent?

Comisia Europeană a anunțat recent că un medicament generic a fost confirmat ca fiind un tratament contra virusului. Descoperirea a fost făcută în cadrul unui proiect finanțat de UE.

Un consorțiu finanțat de UE Exscalate4CoV a anunțat identificarea acestui tratament. Pentru cercetare a fost folosită o super platformă de calcul pentru a face mai repede procesele de pre-testare. E una dintre cele mai performante platforme. Și reușita de acum vine în cadrul programului de cercetare și inovare al UE intitulat Orizont 2020.

Consorțiul a pre-testat circa 400.000 de molecule. Testarea de tipul acesta, digitală, a fost făcută cu supercomputere. Din toate acestea au fost preselectate 7.000 de molecule, care au fost testate suplimentar „in vitro”. Pentru faza următoare au fost selectate 100, iar, dintre acestea, 40 sunt considerate active împotriva virusului. Dintre acestea, substanța raloxifen s-a dovedit a fi cea mai promițătoare. Acesta e folosit, în general, pentru tratarea osteoporozei.

Substanța raloxifen ar putea fi eficace în blocarea replicării virusului în celule și, astfel, ar putea stopa evoluția bolii, în special în cazurile depistate timpuriu sau al celor asimptomatice. Cercetătorii au indicat că avantajele includ tolerabilitatea foarte bună a pacienților la această substanță, siguranța ei și profilul ei toxicologic ferm consacrat.

Ce înseamnă, în contextul pandemiei, folosirea supercomputerelor?

Prin supercomputere, Exscalate4CoV poate să efectueze, în decurs de săptămâni, un proces de screening care, prin tehnicile tradiționale, ar dura ani.

Într-o primă etapă, inițiativa a identificat șase dintre cele 25 de modele diferite de proteine ale noului coronavirus care evoluează continuu, diverse mutații fiind primite săptămânal, care sunt traduse într-o formă digitală pentru a fi utilizate în etapa următoare.

A doua etapă constă în corelarea structurii digitale a proteinelor noului coronavirus cu moleculele disponibile în bibliotecă.

În a treia etapă și ultima, moleculele identificate sunt supuse mai multor operațiuni suplimentare de screening biologic în laboratoare situate în Belgia și Germania, pentru a înțelege modul în care o moleculă identificată interacționează cu modelul de virus și pentru a evalua gradul în care îi poate opri activitatea.

În egală măsură, cursa cu identificarea tratamentelor e completată de cursa pentru formula unui vaccin.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele