Toți cei cu cont bancar trebuie să știe: peste 175.000 de români au primit deja vestea bună

Toți cei cu cont bancar trebuie să știe: peste 175.000 de români au primit deja vestea bună
Sursa foto: jeaneeem / Flickr

Băncile, fie prin ordonanța dată de Guvern, fie prin propriile politici, au permis românilor să-și amâne ratele. Acum avem primele cifre oficiale pentru tot ce s-a întâmplat în România în ultima lună.

OUG 37/2020 le permite românilor să ceară amânarea ratelor pentru o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Acum aflăm că amânarea ratelor bancare a fost obținută până acum de 175.000 de români. Conform cifrelor oficiale, reprezintă 65% din totalul cererilor înregistrate de băncile comerciale.

În total, au fost primite până acum aproximativ 270.000 de solicitări de amânare a ratelor de la clienţii persoane fizice şi juridice. Cifrele au fost comunicate de Asociaţia Română a Băncilor. Păsuirea a fost aplicată pentru 17% din creditele acordate persoanelor fizice și 10% firmelor.

„Considerăm că măsurile de amânare la plată trebuie să se aplice doar debitorilor care înregistrează dificultăţi financiare ca urmare a pandemiei COVID-19, astfel încât aplicarea acestora să nu conducă la afectarea lichidităţii şi solvabilităţii sistemului bancar. Constituirea de provizioane şi pierderile băncilor vor avea un impact negativ asupra capitalurilor proprii ale instituţiilor de credit, reducând astfel capacitatea acestora de a continua să-şi sprijine clienţii aflaţi în dificultate reală în următorii ani, în cazul unei recesiuni prelungite.”
Asociaţia Română a Băncilor

Câți români au cerut amânarea ratelor în calitate de persoane fizice

Împărțirea între persoane fizice și companii arată în felul următor: circa 260.000 clienţi persoane fizice şi până în 10.000 de companii.

Solicitările de suspendare la plata creditelor pot fi transmise în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor OUG 37/2020 (30 martie 2020 – n.r.). Astfel, termenul limită de transmitere a solicitărilor este la jumătatea lunii mai, când se încheie și starea de urgență.

În cazul în care banca a aprobat solicitarea debitorului, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării de către client a solicitării de suspendare către bancă, conform normativelor în vigoare.

Citește și:
Sursa: Libertatea
Etichete: