26 mai 2020 | 13:47

Toți cei care vor pensie trebuie să știe asta. Cine controlează banii a 7 milioane de români?

BANI
Toți cei care vor pensie trebuie să știe asta. Cine controlează banii a 7 milioane de români?

Pensia e un subiect sensibil pentru toți oamenii, în special pentru cei care își pun speranțele că vor avea bani după ce se retrag din câmpul muncii. În prezent, circa 7 milioane de români cotizează la Pilonul 2 de pensii private. Dar ce se întâmplă cu banii?

Când vine vorba de pensia privată la Pilonul 2, vorbim de acel procent de 3,75% din salariul brut. Banii sunt gestionați de bănci și folosiți pentru investiții. Acum aflăm că administratorii acestor fonduri au cumpărat la 14 din cele 26 de societăţi la care sunt acţionare, au vândut la 6, iar la alte 6 au rămas cu aceleaşi deţineri ca în iunie 2019.

Ce știm acum e că cele şapte fonduri de pensii private Pilon 2 din România au 12,3 miliarde de lei în acţiuni la Bursa românească la final de 2019, în creştere cu 23% faţă de iunie 2019, notează ZF. Cea mai mare creștere a fost consemnată la la Fondul Proprietatea, emitent cu expunere la Hidroelectrica, Petrom şi Nuclearelectrica. La cea din urmă, Pilonul 2 a urcat în doar şase luni de la 14,7% la 20,3%.

18% din viitorii pensionari au acțiuni la Banca Transilvania

bani pensii private

Sursa: Ziarul Financiar

După cum vezi în împărțirea de mai sus, viitorii pensionari ai Ro­mâniei au ajuns să controleze 18% din Banca Transilvania. Asta înseamnă o investiţie de 2,4 miliarde de lei la cea mai mare instituţie de credit din România.

În total, sunt circa 7,4 milioane de viitori pensionari. În fiecare lună aceșția virează, în medie, 710 milioane de lei către fondurile de pensii private Pilon 2.

Un raport ASF publicat recent arăta că BRD Societe Generale, în calitate de depozitar, are o pondere de 83% din total. Asta înseamnă că acolo e depozitată suma de aproape 50 de miliarde de lei. Celelalte bănci sunt Unicredit și BCR.

Iar în cazul în care vrei să știi, pe scurt, ce înseamnă că banii tăi de pensie sunt folosiți de astfel de fonduri, pe scurt, înseamnă că îi investesc. Rulează acei bani în diverse investiții în încercarea de a dobândi randamente cât mai mari. Raportul ASF arată că peste 87% din plasamentele fondurilor de pensii sunt făcute în România și peste 91% sunt denominate în lei.