18 dec. 2020 | 13:06

Toți cei care stau la bloc trebuie să știe asta. Deși este permis, ar trebui evitat

CHESTII
Toți cei care stau la bloc trebuie să știe asta. Deși este permis, ar trebui evitat
Inquam Photos / Octav Ganea

Viața la bloc e complicată și are multe aspecte, dacă ar fi să parafrazezi o vorbă dintr-un film românesc. Dar, în mare parte, e chiar adevărat.

Asociațiile de proprietari sunt vizate de un nou ghid al Autorității Naționale de Protecția a Datelor (ANSPDCP) și nu toată lumea e mulțumită. Ghidul a stârnit multe dezbateri aprinse, iar una dintre ele se referă la avizierul din scara blocului. Mai exact, acolo se precizează că afișarea numelui proprietarilor sau a locatarilor la avizier, altături de cheltuielile acestora, ar fi permisă doar dacă există consimțământul persoanelor vizate sau dacă există o prevedere legală expresă.

În acest context, cel mai mai recomandat ar fi, pentru asociațiile de proprietari, să evite afișarea numelui proprietarilor la avizier. Doar că acest lucru nu e pe placul tuturor, scrie avocat.net.

Dacă stai la bloc, trebuie să știi asta

În ghidul ANSPDCP se precizează că afișarea la avizier a numelui, alături de cheltuielile de bloc, ar fi permisă doar în două situații:

  • dacă există consimțământul persoanelor vizate
  • dacă există o prevedere legală care să permită acest lucru (însă ANSPDCP nu a explicat mai multe despre acest aspect).

Autoritatea susține că există o prevedere legală care îi permite adunării generale a unei asociații de proprietari să decidă ca pe listele de cheltuieli ce ar urma să fie afișate la avizier să apară și numele proprietarului unui apartament (prevederea e stabilită în cadrul Ordinului Ministerului Finanțelor Publice nr. 3103/2017, care vizează reglementările contabile ale persoanelor juridice fără scop patrimonial).

„[A]dunarea generală a asociației de proprietari ar putea decide ca pe listele de plată să se includă și rubrica conținând numele și prenumele proprietarului apartamentului (nu al locatarului, deoarece acesta poate fi și chiriaș!), caz în care pe acea listă de plată se va include o coloană care va conține numele/prenumele proprietarului apartamentului. Prin urmare, formatul final al formularului de liste de plată într-o asociație de proprietari poate fi decis de adunarea generală a proprietarilor”, consideră ASCPD.

Doar că o altă lege, cea a Asociațiilor de Proprietari, stabilește că hotărârile adunării generale a proprietarilor au caracter obligatoriu, există posibilitatea, teoretic, de a se considera că legea permite afișarea numelui la avizier. Însă acest lucru, continuă Asociația, trebuie confruntat cu principiul minimizării prelucrării datelor, stabilit de Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

În esență, acesta presupune că vor fi prelucrate doar datele necesare pentru atingerea unui anumit scop. De aceea, ei concluzionează cu recomandarea pentru asociațiile de proprietari ca listele de plată „să fie concepute respectând principiul minimizării, din GDPR, adică să nu conțină o rubrică cu numele și prenumele proprietarilor”.

Cât despre protecția datelor personale: dacă listele ar fi făcute după cum există – sau nu – consimțământul proprietarilor, „s-ar ajunge la situații hilare, în care o parte din proprietari și-ar da consimțământul, alții nu, cei care și l-au dat au dreptul să și-l retragă, fără explicații sau justificări, prin urmare, tabelul respectiv ar fi diferit pentru cele două categorii și ar suferi modificări ori de câte ori un proprietar și-ar da acordul sau și l-ar retrage”.