Toţi cei care stau la bloc trebuie să ştie asta. Amendă și de 3.000 de lei dacă nu respecți așa ceva
Viața la bloc poate fi, uneori, dificilă. Și dacă nu știi toate regulile, riști să te trezești cu amenzi considerabile. Tocmai de aceea e bine să știi de-o lege care prevede amenzi între 500 și 1.500 de lei pentru locatarii care nu-i respectă pe ceilalți oameni din bloc.
Există, încă din 2018, un cadru legislativ mai bun pentru viața la bloc. E vorba de legea nr. 196/2018, prin care cadrul legislativ al asociațiilor de proprietari a fost schimbat. Ulterior a fost publicat și un nou model al regulamentului de bloc care stabilește normele și regulile traiului la bloc și ale cărui prevederi trebuie respectate nu doar de către toți locatarii din imobil, ci și de către vizitatori.
Cea mai importantă prevedere e că dă posibilitatea asociațiilor să stabilească și alte ore de liniște decât cele prevăzute de lege. Astfel, asociația de proprietari „poate stabili extinderea sau nu a intervalului orar prevăzut de legislația în vigoare în care este interzisă tulburarea liniștii proprietarilor/ locatarilor din condominiu”.
Ce înseamnă orele de liniștite și cum nerespectarea îți poate aduce amenzi?
Înainte de legile mai noi, legea nr. 61/1991 stabilește cadrul pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Prin aceasta, perioadele de liniște sunt cuprinse între 22 – 8 și 13 – 14.
Dacă nu le respecți, poți fi amendat de poliție cu 500 de lei până la 1.500 de lei.
Legea nr. 192/2019, aplicabilă din ianuarie 2020, prevede o serie de schimbări în domeniul ordinii și siguranței publice, printre care noi atribuții pentru polițiști, dar și sancționarea mai dură a celor care deranjează, în mod repetat, liniștea publică sau vecinii.
Dacă îți deranjează de mai multe ori vecinii în decurs de 24 de ore, poți fi sancționat cu amenzi între 2.000 de lei și 3.000 de lei. Mai mult, poți fi sancționat chiar și cu muncă în folosul comunității (70 – 120 de ore).
Nu în ultimul rând, sunt prevăzute amenzi și pentru zgomotul făcut în afara orelor de liniște (fie cele oficiale, fie cele stabilite de asociație și comunicate prin regulament). Legea nr. 61/1991, după cum notează Avocatnet.ro, prevede următoarele: „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”. Și poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 200 de lei și 1.000 de lei.