Toți cei care au card bancar trebuie să știe asta. Diferența crucială pentru contul tău bancar
În România, poți avea două tipuri de card: de credit și de debit. Dar ce înseamnă fiecare dintre ele? Și, totodată, e mai bine să ai unul și nu pe celălalt? Acum, depinde și de nevoile tale.
Cardul pe care îl folosim noi în prezent are aproape jumătate de secol. Sigur, în timp a primit un cip, ca să fie mai sigur, și opțiunea de-a plăti contactless. Mai mult, a ajuns chiar să fie înlocuit de telefon sau ceas pentru diverse plăți.
Pe scurt, un card de debit e folosit pentru salariu și fondurile sunt ale tale, fie că vorbim de salariu, fie că sunt alte venituri. Acest card de debit mai are o nuanță: overdraftul (sau, cunoscut în România, descoperirea de cont). Prin acest sistem banca îți oferă niște bani cu o limită de creditare. Apoi, ai cardul de credit, când baca îți dă toate fondurile și, ei bine, ai un credit la banca respectivă.
Cardul de credit e promovat în România drept card de cumpărături. Și uneori ai diverse reduceri la anumite magazine partenere.
Băncile din România pun la dispoziție carduri bancare emise atât de Mastercard, cât și de Visa. Cei doi sunt și cei mai mari procesatori de plăți. Cel mai des aceste tipuri de carduri sunt asociate conturilor de salariu.
Ce e un card de debit? Dar un card de credit?
Un experiment Banca Transilvania, din urmă cu un an, a arătat că românii nu prea știu diferența între cele două.
Pe scurt, principala diferență dintre cardurile de credit și cele de debit o reprezintă proveniența fondurilor. În cazul cardului de debit, fondurile aparțin titularului, în cele mai multe cazuri, alimentarea fiind făcută de către angajator.
Acest tip de card îți permite să faci tranzacții în limita banilor disponibili în cont. În schimb, în momentul în care vrei să accesezi un credit bancar, banca îți va pune la dispoziție un card de credit. E și modalitatea prin care vei putea accesa suma creditată.