Topul mașinilor electrice, de la Tesla la BMW și Volkswagen

Topul mașinilor electrice, de la Tesla la BMW și Volkswagen

Încet, dar sigur, mașinile electrice încep să fie preferate de tot mai multe persoane. Infrastructura se pune la punct, iar subvențiile acordate de stat sunt extrem de generoase.

Industria auto știe de ceva ani că mașinile electrice sunt viitorul, așa că s-au investit sume uriașe în această direcție. Poluarea reprezintă o problemă în multe orașe mari, iar una dintre cauze o reprezintă fix autoturismele cu motoare clasice. Din acest motiv, e lesne de înțeles de ce tranziția către electrice începe să aibă loc.

Pe piață există modele extrem de scumpe, dar și unele care-s accesibile. Până când vei putea cumpăra Dacia Spring, să zicem, primul model electric al mărcii, iată un top al celor mai populare modele de electrice, realizat de CarVertical și citat de G4Media.

Cele mai populare modele de mașini electrice

1. BMW i3 – e un model apărut încă din 2013, care s-a impus rapid. În 2016 era a treia cea mai bine vândută mașină electrică după Nissan Leaf și Tesla Model S.

Are o autonomie de 260 km declarați de producător), cu posibilitatea echipării unui „range extender” (i3 REX – un motor pe benzină de 647 cc și rezervor de 9 litri, cu rol de generator de curent).

2. Tesla Model S – pare inspirație de la Mercedes CLS (2008-2014). Acestea două au în comun diverse componente (schimbătorul de viteze montat lângă volan, maneta de semnalizare, comenzile pentru cruise control, butoanele pentru geamuri electrice, etc.). Autonomia e cuprinsă între 416 și 539 km declarați, în funcție versiune.

3. Tesla Model 3 – da, chiar nu ți se pare, topul pare dominat de Tesla pentru că e un constructor care s-a impus extrem de bine. Modelul e considerat alternativa „ieftină” la Model S, apare în anul 2017 și până în 2020 devine cea mai bine vândută mașină electrică din toate timpurile, cu peste 500.000 de exemplare vândute. Autonomia declarată este situată între 350 – 570 km, iar prețul este cu 40-50% mai mic față de Tesla Model S.

4. Volkswagen e-Golf – din acest top n-avea cum să lipsească cel mai mare producător auto al lumii. Modelul de pe locul 4 este un automobil electric apărut în 2013 ce păstrează formele convenționale ale compactei populare. În prezent, e-Golf promite o autonomie de 231 km în modul ECO+, 136 CP și 290 NM.

5. Nissan Leaf. – în 2011, acest model oferea un design ieșit din comun, dar o autonomie modestă de sub 170 km.

6. Tesla Model X. Statisticile cumpărării de mașini noi arată că SUV-urile și crossoverele sunt la mare căutare în prezent. Astfel că Tesla a adus pe piață propria sa viziune în materie de vehicule înalte, spațioase și electrice. Tesla Model X debutează în 2015 și oferă o siluetă înălțată a lui Model S cu o autonomie declarată de aproape 600 km dintr-o singură încărcare.

Citește și: