Țesutul uman ar putea fi înlocuit cu acest material cu textură de cauciuc
Cercetătorii au realizat un material unic, care ar putea fi folosit în loc de țesut uman în timpul procedurilor medicale.
Reușita unei echipe de cercetători din cadrul Chalmers University of Technology din Suedia ar putea revoluționa medicina. Aceștia au creat un material cu textură de cauciuc care ar putea fi folosit ca înlocuitor al țesutului uman atunci când este nevoie de o procedură medicală.
În mod obișnuit, dezvoltarea de materiale care ar urma să ajungă în corpul uman este destul de riscantă. Asta pentru că, în primul rând, ar putea cauza infecții. Partea bună în ceea ce privește noua descoperire e că cercetătorii au folosit doar componente despre care deja s-a demonstrat că sunt sigure pentru a fi integrate în corpul uman. Asta ne oferă și mai multe motive de a fi optimiști că acest tip de țesut artificial care va ține locul celui uman va funcționa.
Materialul folosit pe post de țesut uman ar putea revoluționa medicina
Inițial, cercetătorii urmăreau să creeze un material cu o structură asemănătoare cu cea a oaselor, însă rezultatul a fost unul surprinzător.
Se pare că fundația materialului este similară cu plexiglas-ul și este destul de folosită în tehnologia medicală. Pentru asta, experții au folosit un proces cunoscut sub numele de nanostructurare. Astfel, au oferit noului material o combinație unică de proprietăți: are o elasticitate ridicată, prelucrabilitate ușoară, dar este și perfect potrivit pentru a fi folosit în scopuri medicale.
Deoarece noul material care ar putea fi folosit pe post de țesut uman poate fi injectat poate contribui, de asemenea, la reducerea nevoii de intervenții chirurgicale drastice și operații pentru reconstruirea părților corpului.
Potrivit cercetătorilor, acesta poate fi construit în așa fel încât să împiedice bacteriile să crească pe suprafața sa. De asemenea, un alt avantaj îl reprezintă existența de nanopori tridimensionali. Acest lucru înseamnă că poate fi încărcat cu medicamente, pentru diferite scopuri terapeutice, precum reducerea inflamației.