Testul la care ar trebui să supui orice model Dacia înainte de cumpărare
Dacia e o mașină extrem de apreciată în Europa. Dar te poți baza pe ea în timp? Ne raportăm la Dacia 1300 ca la o mașină aproape legendară, dar nu neapărat datorită calității. Așa că se impune o întrebare: ce viitor pot avea Logan, Sandero, Duster?
În 2019, vânzările totale ale mărcii Dacia au ajuns la 736.570 de autovehicule. E o creştere cu 5% faţă de anul anterior. Și sunt luate datele de pe toate cele 44 de piețe pe care e disponibilă. Astfel, valoarea de piaţă a vânzărilor Dacia se ridică la circa nouă miliarde de euro cu un preţ mediu de 12.000 de euro cu TVA.
James Rupert, jurnalist britanic, analizează pentru publicația Autocar ce înseamnă însă o mașină ieftină de tipul celor vândute de Dacia.
Testul pe care să-l ai în vedere când cumperi o Dacia
Ideea lui Rupert e că, dacă o mașină e ieftină acum, când e nouă, te poți baza pe ea să fie bună când se învechește sau când o cumperi la mâna a doua? El susține că Dacia e, totuși, un exemplu bun al raportului preț – valoare. Îți oferă câteva beneficii când e nouă, dar încă mai poate fi folosită și după ceva timp.
Rupert dă exemplu un Sandero din 2013, în versiunea Laureate, cu motor pe benzină. La un preț de circa 11.000 de lei (mai mult sau mai puțin), mașina are un avantaj mare: un consum rezonabil de combustibil la suta de kilometri.
Al doilea atu al Dacia, când vrei să cumperi una la mâna a doua, e că, în esență, e o mașină Renault. Și asta înseamnă c-o poți repara destul de bine și oarecum ieftin. Și n-o zice doar el, și oficialii Renault admit că orice Dacia e o mașină Renault. Recent, Philippe Buros, vicepreședinte senior Renault și președinte al companiei pentru Europa, a explicat că tehnologia grupului ajunge și la Dacia, chiar dacă cu întârziere.
Concluzia e că orice mașină nouă pe care o cumperi, și e din zona de preț a Sandero, ar trebui gândită pe un termen mai lung: cât de utilă va fi în cinci sau 10 ani și cât te va costa fiecare reparație? Pe lângă Sandero, Rupert mai dă două exemple bune: Hyundai i20 și Honda Civic.