Testele cruciale care ne vor arăta când suntem pregătiți să ieșim din carantină

Testele cruciale care ne vor arăta când suntem pregătiți să ieșim din carantină
Sursa foto: Ibrahim Boran / Unsplash

Multe dintre statele lumii se află în carantină, iar autoritățile vor trebui să determine când vom fi pregătiți pentru relaxarea restricțiilor, prin teste de anticorpi.

Decizia este una importantă, pentru că de aceasta depinde întreg progresul pe care l-am făcut până acum prin respectarea distanțării sociale. Dacă relaxarea restricțiilor vine prea devreme, riscul ca epidemia să se răspândească din nou este mare. Un anumit tip de teste va fi crucial pentru stabilirea momentului oportun.

Testarea publicului pentru a determina cine a avut deja coronavirus ar putea ajuta guvernele să stabilească când să ușureze măsurile de carantină și să poată permite oamenilor să meargă înapoi la muncă și la școală.

Este vorba despre acele teste cunoscute sub denumirea de teste serologice sau teste de anticorpi. În esență, acestea vor contribui la o mai bună înțelegere a gravității pandemiei.

Anticorpii sunt acele celule cu memorie imună care rămân în sânge după infecție și sunt specifice virusului, a explicat pentru Euronews Dr. Caroline Buckee, profesor asociat de epidemiologie la Harvard School of Public Health.

Cum vor ajuta testele de anticorpi la ieșirea din carantină

În prezent, cele mai multe dintre testele folosite pentru a determina dacă o persoană a fost sau nu infectată cu noul virus implică colectarea unei mostre de mucoasă nazală. Aceste mostre sunt analizate apoi în laborator, pentru a vedea dacă există virusul.

Testele serologice funcționează diferit. În schimb, acestea ar putea determina cine a avut deja virusul sau cine a fost expus, căutând nivelurile de anticorpi ale unei persoane. Acestea sunt proteine dezvoltate de sistemul imunitar pentru a ataca „invadatori”, cum ar fi bacteriile sau virusurile.

Partea proastă e că experții încă nu pot spune cu certitudine încă dacă virusul poate fi contractat din nou după ce deja ai ajuns să suferi de COVID-19. „Cheia este dacă acești anticorpi protejează, de fapt, împotriva infecției; încă nu știm asta”, a adăugat Dr. Buckee.

Totuși, mulți experți se așteaptă ca persoanele care s-au recuperat de la virus să fie imune, pentru o perioadă de timp. Medicul María José Sierra de la Centrul de Coordonare pentru Alerte în Sănătate din Spania, de exemplu, e de părere că „o persoană care a avut deja boala dezvoltă un nivel destul de ridicat de anticorpi și va fi imunizată pentru o perioadă semnificativă de timp”.

Astfel, tot mai multe țări plănuiesc să investească sume considerabile pentru achiziționarea de astfel de teste care să determine proporția din populație care este deja imună la virus.

Producătorii acestui tip de teste deja au început să primească aprobări. Unele companii de laborator din Europa și Statele Unite au început să lanseze versiuni comerciale ale acestor teste, care vor fi probabil disponibile în săptămânile următoare. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis prima autorizație pentru un test de sânge de anticorpi săptămâna trecută.

Potrivit Dr. Jenny Harries,  Deputy Chief Medical Officer în Anglia, spune că această testare va fi crucială în determinarea momentului în care carantina s-ar putea termina. „Dacă știm câți oameni au avut deja virusul, vom înțelege proporția populației care ar putea să îl contracteze încă și asta ne oferă indicii pentru o serie de lucruri”, a spus aceasta. Aici ne referim inclusiv la câți oameni ar mai trebui să fie vaccinați împotriva virusului și cantitatea de locuitori care era deja imună.

„Cred că va fi o modalitate importantă de a încerca să înțelegem unde ne aflăm în epidemie pe măsură ce se derulează, deoarece ne ajută să înțelegem într-o manieră mult mai fezabilă în ce stadiu ne aflăm și dacă permitem o evoluție suficientă, dacă obținem o imunitate în masă suficientă, pentru a vedea dacă ne îndreptăm către o populație protejată ”, a adăugat aceasta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Euronews