10 iun. 2020 | 10:00

Testarea bucureștenilor în masă începe de astăzi: ”Sunt imun la COVID”, pe Arena Națională

ACTUALITATE
Testarea bucureștenilor în masă începe de astăzi: ”Sunt imun la COVID”, pe Arena Națională

Primăria Municipiului București, sub conducerea Gabrielei Firea, va începe de astăzi testarea în masă a cetățenilor Capitalei, cu mențiunea că nu se vor efectua teste de infecție cu noul coronavirus, ci de anticorpi la Covid-19.

Pe parcursul zilei de astăzi, pe Arena Națională din Capitală, va începe programul de testare a populației. Efortul financiar și logistic semnificat este menit să stabilească gradul de imunizare a bucureștenilor în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus.

Este important de reținut că prezența anticorpilor în organism nu este o confirmare în proporție de 100% a faptului că nu te mai poți îmbolnăvi de Covid-19. Mai mulți studii au confirmat nu doar faptul că persoanele odată vindecat s-au reîmbolnăvit, dar și că respectiva imunitate ipotetică nu durează foarte mult. În cel mai optimist caz, poate fi vorba de până la șase luni. Cu toate acestea, Gabriela Firea și conducerea PMB au transformat testarea bucureștenilor într-un spectacol de marketing, începând cu numele, ”Sunt imun la COVID”.

„Primăria Capitalei anunţă că pe 10 iunie la Arena Naţională începe programul ‘Sunt imun la COVID’. Astfel, primii bucureşteni cuprinşi în eşantion vor face testul de tip anticorpi împotriva virusului Sars-Cov2. Această testare va arăta care este procentajul celor care s-au imunizat şi nivelul de circulaţie a noului coronavirus în Capitală”, anunţă PMB. Comunicatul vine după ce, pe 27 mai, Primăria Capitalei preciza că au fost expediate scrisorile către cei 10.500 de bucureşteni selectaţi să participe la campania de testare rapidă privind COVID-19.

„Ce ne dorim cu acest proiect este evident: să aflăm care este situaţia în Capitală, pentru ca, pe baza unor date certe, să putem lua treptat măsurile de revenire la normalitate şi de restartare a economiei”, a declarat, la momentul respectiv, primarul general, Gabriela Firea. În același context, Firea menţiona că INSP a realizat o primă eşantionare pentru acest proiect, derulat în parteneriat cu primăriile de sector şi cu Institutul ‘Matei Balş’. Acesta din urmă este responsabil de latura ştiinţifică a testării.

„Acest Institut a colaborat şi cu EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervenţională) pentru stabilirea modalităţii de eşantionare şi pentru analiza datelor. Este un program european care nu a fost contestat de nimeni până acum, cu criterii clare de eşantionare”, insista atunci primarul general.

„PMB, prin ASSMB, asigură, împreună cu primăriile de sector, sprijinul logistic al acţiunii de testare: achiziţia testelor, organizarea spaţiului necesar, la Arena Naţională, şi participarea personalului medical”, informa PMB.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele