15 mai 2020 | 14:23

Telefonul care vede prin haine: ce se întâmplă, de fapt, când pornești camera?

ACTUALITATE
Telefonul care vede prin haine: ce se întâmplă, de fapt, când pornești camera?

Cum ar fi să folosești un telefon ca să vezi ce-i pe sub haine? Imoral, ilegal și probabil un vis. Cel puțin până acum, când OnePlus a făcut fix asta.

OnePlus n-a excelat niciodată când vine vorba de fotografii sau video. Dar cel mai nou telefon beneficiază de-un truc interesant. Activezi o funcție a camerei foto și te trezești în mână cu o cameră care poate să vadă ce-i pe sub haine, dar și prin plastic.

oneplus filtru camera

Modul prin care poți să activezi acest tip de super-viziune pe OnePlus 8 Pro se numeste Photochrom. Compania îl promovează drept un filtru de culoare, dar, în esență, e ca un filtru infraroșu. Odată activat, poți vedea, oarecum, prin materiale negre, în special plastic și textile.

Cum și când funcționează, de fapt, filtrul de la OnePlus?

Fără probleme acest filtru de la OnePlus e mai tare decât orice ai pe Instagram. Totodată, nu-ți asigură că ai o cameră care poate să vadă prin orice. Poți vedea ce-i pe sub un tricou negru, subțire, sau sub o foaie destul de subțire de plastic negru. De exemplu, poți vedea oarecum ce-i sub carcasa unui gamepad.

Tehnologia din spatele Photochrom e un senzor cu infraroșu. Fotografia sau videografia în infraroșu nu-i ceva cu totul nou, dar necesită fie o cameră specială, fie modificarea camerelor actuale. Astfel, OnePlus 8 Pro își folosește senzorul infraroșu pentru a colecta informații care altfel ar fi invizibile cu ochiul liber.

Senzorii cu infraroșu, totodată, nu-s o noutate adusă de OnePlus 8 Pro. Doar că până acum n-au fost folosite așa. De exemplu, pe iPhone ai o cameră cu infraroșu, pe față, care-i folosită în sistemul Face ID. Și, dacă îți bați capul suficient, o poți transforma într-un scanner care „vede” pe sub plastic subțire.

Ce se va întâmpla acum? OnePlus 8 Pro cel mai probabil își va păstra filtrul Photochrom. Dar e foarte probabil ca OnePlus să-i limitezi capabilitățile tocmai ca să nu ajungi într-o situație imorală sau ilegală, că te apuci să scanezi hainele oamenilor. Și ar fi sănătos să limiteze capabilitățile.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele