Huawei pregătește concurentul pentru Android și momentul decisiv e în 2021
În august 2019, Huawei a anunțat că a dezvoltat un nou sistem de operare numit HarmonyOS. Dar până acum n-a ajuns pe telefoane.
Richard Yu, CEO al grupului Huawei, a subliniat că sistemul de operare Harmony se bazează pe un microkernel care permite utilizarea acestuia pe o gamă largă de dispozitive, de la difuzoare inteligente, tablete, ceasuri inteligente, computere până la autovehicule și smartphone-uri.
Huawei a mai menționat că HarmonyOS va funcționa atât pe dispozitive cu o memorie mică RAM, cât și pe cele care beneficiază de mai mult. Până în prezent, HarmonyOS a fost disponibil pentru consumatori doar pe televizoare.
Telefoanele Huawei cu HarmonyOS vor intra pe piață în 2021
Richard Yu a declarat că Huawei va livra primul său telefon cu sistem HarmonyOS în 2021, potrivit PhoneArena. Huawei are în plan dezvoltarea unor dispozitive noi cu sistemul de operare, care vor fi anunțate în curând, iar anul acesta Huawei plănuiește să lanseze ceasuri inteligente cu sistem de operare HarmonyOS.
Într-un discurs anterior, Yu a declarat că următoarea serie Huawei Mate 40 va folosi o nouă serie de cipuri Kirin de 5 nm, Kirin 9000. Pe lângă faptul că aceste componente vor fi produse folosind noul proces de 5 nm, vor avea și capacități mai puternice inclusiv 5G și AI, procesoare și GPU-uri.
Din păcate pentru companie, o nouă măsură care vizează exportul, pusă în aplicare de către SUA, împiedică furnizorii să livreze cipuri către Huawei care au fost fabricate folosind tehnologie de la companii americane sau care au legătură cu SUA. După ce anul trecut Departamentul de Comerț al SUA a interzis compania Huawei din lanțul său de aprovizionare, producătorul chinez de telefoane s-a grăbit să găsească noi surse.
Yu notează: “Din păcate, sub sancțiunile Statelor Unite, TSMC a acceptat comenzi doar înainte de 15 septembrie. După 15 septembrie, nu va mai putea produce cipuri pentru Huawei. Deci, Kirin 9000 ar putea fi ultima noastră generație de cipuri high-end Huawei”.
Huawei a fost al doilea cel mai mare client al TSMC anul trecut, după gigantul Apple. Din cauza restricțiilor de fabricare, până pe 14 septembrie, TSMC își rulează linia de asamblare 24 de ore pe zi pentru a produce cât mai multe cipuri atât timp cât este permisă producția pentru Huawei.