14 aug. 2020 | 13:42

Tehnologia care poate descifra gesturile oamenilor ca să ne înțelegem mai bine

ACTUALITATE
Tehnologia care poate descifra gesturile oamenilor ca să ne înțelegem mai bine

O echipă de oameni de știință crede că, în cele din urmă, și-au dat seama cum să obțină un mecanism de inteligența artificială pentru a recunoaște gesturile.

Aici vorbim de limbajul non-verbal. Și ar completa tehnologiile deja existente. Avem deja softuri de recunoaștere a vorbirii, dar oamenii de știință vor să descifreze limbajul non-verbal prin inteligența artificială. Ei spun că acesta este un aspect crucial al comunicării umane.

S-a dovedit că problema a fost alimentarea datelor în mod greșit, în acești algoritmi. Dar cu senzori mai buni, echipa Universității Tehnologice din Nanyang crede că a reușit să o rezolve.

Cum a funcționat procesul

Oamenii de știință au folosit tehnica computer vision, pentru a instrui AI. Ajută la suplimentarea datelor cu informațiile de proximitate ale oamenilor, care fac gesturi în timp ce poartă mănuși de captare a mișcării.

Însă s-a dovedit că datele pe care le-au furnizat au fost inutile, în comparație cu mișcările fine pe care AI ar trebui să le interpreteze. Așadar, echipa Nanyang Tech s-a îndepărtat de robotica grea și a acoperit, în schimb, mâinile voluntarilor cu un senzor mai performant, potrivit unor cercetări publicate în revista Nature Electronics.

Este totuși prea curând să ne așteptăm ca vreun algoritm de inteligență artificială să înțeleagă cu adevărat ceea ce spunem. Dar echipa de cercetători știe că cel puțin a înțeles ce înseamnă gesturile: au fost capabili să ghideze un robot printr-un labirint folosind doar gesturi fine de mână.

S-au combinat așadar trei abordări ale rețelei neuronale într-un singur sistem: au folosit o „rețea neuronală convoluțională”, care este o metodă de învățare automată pentru prelucrarea vizuală timpurie, o rețea neuronală multistrat pentru prelucrarea informațiilor somatosenzoriale și o „rețea neuronală redusă” pentru a „fuziona” informațiile vizuale și somatosenzoriale împreună.

Recunoașterea gesturilor mâinii umane de către sistemele AI a fost o dezvoltare valoroasă în ultimul deceniu și a fost adoptată de roboți chirurgicali de înaltă precizie, echipamente de monitorizare a sănătății și în sisteme de jocuri.