Tehnicile prin care infractorii te lasă fără bani pe card: atenție la aceste semne
Ca public, ne-am obișnuit destul de ușor să cumpărăm orice se poate de pe internet. De la bilete pentru evenimentele care nu prea mai există, la articole de îmbrăcăminte sau chiar alimente, e mult mai la îndemână să cumperi doar cu câteva click-uri.
Însă ce e ușor nu este neapărat și sigur, așa că trebuie să ai grijă la posibilele pericole. Din acest motiv, Poliția Română avertizează românii să implementeze măsuri de precauție de fiecare dată când fac cumpărături online, pentru a-și proteja datele.
Poți rămâne fără bani pe card
După ce pandemia a accentuat volumul de cumpărături efectuate online, autoritățile se îngrijorează în ceea ce privește măsurile de siguranță pe care le iau utilizatorii.
Datele înregistrate pentru a finaliza o comandă online, cum ar fi numărul cardului și numele deținătorului pot fi accesate de actori răuvoitori, transformându-te în victima unui atac cibernetic.
Din acest motiv, pentru a evita astfel de situații neplăcute, Poliția Română a postat, recent, pe contul oficial de Facebook, un mesaj către cetățenii României.
În mesajul postat pe rețeaua de socializare Facebook, oamenii legii îi avertizează pe români să fie atenți la ce produse cumpără, pe ce site-uri navighează și să nu acceseze reclamele care îi anunță că au câștigat diverse premii.
În plus, polițiștii atrag atenția asupra persoanelor care cer ca plata să fie făcută prin transfer bancar într-un anumit cont.
Postarea făcută de Poliția Română conține următoarele indicații și măsuri de siguranță, de care ar trebui să ții întotdeauna cont atunci când navighezi pe internet.
- Folosește site-uri românești, pe cât posibil – pot fi mai ușor de detectat eventualele probleme
- Verifică înainte să cumperi recenziile site-ului / produsului
- Folosește cardul de credit – ai mai multe șanse de a-ți recupera banii
- Plătește folosind servicii de plăți sigure – ți se solicită plata prin transfer bancar? Mai gândește-te!
- Plătește doar când ai o conexiune sigură la internet – evită folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi
- Folosește un dispozitiv sigur când plătești
- Atenție la reclame, “oferte miraculoase”, ‘afaceri bombă” – dacă e prea frumos să fie adevărat, probabil nu e!
- O fereastră pop-up îți spune că ai câștigat un premiu fabulos? Mai gândește-te!
- Dacă produsul comandat nu sosește la timp, contactează imediat vânzătorul. Dacă nu răspunde, contactează banca.
În cazul suspiciunii unei astfel de fraude, Poliția Română încurajează sesizarea imediată a autorităților, chiar dacă persoana care face sesizarea nu este victima respectivei fraude.