Teatrul Național, în expoziție virtuală: cum poți vedea fotografii de spectacol, gratuit

Teatrul Național, în expoziție virtuală: cum poți vedea fotografii de spectacol, gratuit

Florin Ghioca este unul dintre cei mai experimentați fotografi români și printre singuri care și-a făcut o carieră din fotografie de teatru, iar o parte din lucrările sale vor fi disponibile într-un vernisaj online.

În cazul în care vrei să retrăiești atmosfera unei piese de teatru de pe cea mai importantă scenă din România, o vei putea face din confortul căminului, peste câteva zile. Florin Ghioca a organizat vernisajul expoziției de fotografie de teatru intitulat Touching. Titlul, tradus atingere în limba română, este în contrast cu situația actuală de izolare și distanțare socială.

Expoziția va include fotografii realizate de Ghioca la Teatrul Național I.L. Caragiale din București. Ca referință, Florin Ghioca este fotograful oficial al teatrului. În contextul actual, vernisajul va avea loc într-o galerie de artă virtuală 3D găzduită la Berlin, care va putea fi vizitată la fel ca orice altă galerie, doar că de acasă, din fața calculatorului, de pe tabletă sau chiar de pe telefon.

„TOUCHING” este titlul expoziției de fotografie de teatru care își propune să readucă atingerile și manifestările fizice de afecțiune la normal, îmbrățișările, mângâierile, sărutările. Din spatele ecranului, publicul, este invitat să pășească în lumea unei galerii de artă aflându-se în izolarea de acasă. Astfel, cu un pic de noroc, va reuși să simtă căldura unui gest de afecțiune, acele gesturi pe care actorii Teatrului Național din București le redau atât de firesc și de natural.

„Am selecționat aproape 40 de fotografii din peste 20 de spectacole ale celui mai mare teatru din România pentru a le readuce aminte oamenilor cât de importante sunt aceste gesturi pe care uneori le trecem mult prea ușor cu vederea. Și pentru că și mie îmi este dor de ele, așa cum îmi e dor și de teatru”, precizează fotograful și jurnalistul Florin Ghioca.

Printre fotografiile incluse în expoziția Touching vei vedea unii dintre cei mai cunoscuți actori români. Lista include nume precum Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ion Caramitru, Marius Manole, Mihai Călin, Maia Morgenstern, Oana Pellea, Mircea Rusu, Răzvan Vasilescu, Tania Popa, Virginia Mirea, Istvan Teglas, Natalia Călin, Gavril Pătru, Marius Rizea, Richard Bovnoczki, Vitalie Bichir sau coregraful Gigi Căciuleanu, se regăsesc printre mai tinerii lor colegi, Lari Giorgescu, Eduard Adam, Raluca Aprodu, Alexandra Sălceanu, Vlad Logigan, Florentina Țilea, George Piștereanu, Diana Sar, Ana Covalciuc, Ionuț Toader și mulți alții.

Vernisajul expoziției va avea loc inițial într-o transmisiune pe pagina de Facebook a fotografului Florin Ghioca (facebook.com/flghioca/), miercuri, 6 mai, de la ora 19.11.