Te-ai întrebat vreodată cum sună spațiul? Poți acum să asculți zgomotele acestuia
Nu, nu sunt zgomote de mașini, claxoane, bormașini sau înjurături în trafic. Ai crede, totuși, că spațiul e mut. Dar nu e chiar așa.
Navele spațiale se avântă până în adâncurile universului nostru, cutreieră cosmosul și capturează imagini și sunete ale minunilor cerești. Unele nave spațiale au instrumente capabile să capteze emisiile radio. Atunci când oamenii de știință le transformă în unde sonore, rezultatele sunt incredibile.
Astfel, oamenii de știință ai NASA realizat o compilație de „sunete” ale planetelor care sigur te vor înfricoșa puțin. Sau măcar uimi.
Sunetele din spațiul vast pot fi ascultate pe canalul oficial de YouTube al NASA, sau chiar pe contul de Soundcloud al Agenţiei Spaţiale
Fenomenul a fost explicat de fizicianul Cristian Presură, în direct la Digi24, acesta oferind mai multe detalii despre felul în care cercetătorii au reuşit să recreeze sunetele stelelor, ale cutremurelor de pe Marte sau ale găurilor negre.
„Este muzica Cosmosului care ne vorbeşte. Au fost construite să sune ca nişte melodii. Acestea nu sunt sunete reale, pentru că sunetul circulă doar în aer sau apă, nu în vid. Oricât am încerca să ascultăm cu urechea Cosmosul nu vom auzi nimic, sunetul nu trece prin vid. Ce au făcut cercetătorii de la NASA a fost să reconstruiască nişte sunete în urma unor imagini”, spune fizicianul.
Cristian Presură a explicat ce putem identifica, prin sunetele din spațiul vast, și prin ce tehnici a fost realizată această compilație: “Vedem o explozie, supernova din 1987, care a fost fotografiată, vedem coliziunea dintre două grupuri de galaxii care a fost şi ea fotografiată. Sunt fotografii pe care telescoapele le-au făcut, iar fotografiile au fost transformate în sunet printr-o metodă numită sonificare. Prin aceasta, când imaginea ajunge în dreptul acelor galaxii mici, noi auzim nişte sunete cristaline. Cosmosul ne vorbeşte şi noi vrem să îl ascultăm. Pentru că nu reuşim să facem asta cu urechile noastre, reconstruim sunetul în imaginile pe care le vedem”.