13 mai 2020 | 17:07

Țara în care oamenii au ajuns să stea la coadă pentru benzină

ACTUALITATE
Țara în care oamenii au ajuns să stea la coadă pentru benzină

Lumea se confruntă cu o criză care poate lăsa urme adânci atât în țările dezvoltate, cât și-n cele aflate în curs de dezvoltare. Într-una dintre ele, oamenii au ajuns deja să stea la coadă pentru benzină și nu toată lumea reușește să alimenteze.

Venezuela e una dintre țările care au fost greu încercate în ultimii ani. Pandemia de coronavirus a agravat și mai tare situația, iar oamenii au ajuns să stea la coadă pentru a alimenta cu benzină și motorină. Un reportaj BBC realizat în țară arată proporțiile dezastrului.

Criza economică este extrem de gravă, iar prețurile alimentelor sunt în continuă creștere.

Venezuela, țara în care oamenii stau la coadă pentru benzină

Venezuela era oricum o țară aflată într-o profundă criză economică, dar, de la izbucnirea pandemiei, lucrurile s-au agravat.  Prețurile alimentelor au crescut cu 80% de la instaurarea carantinei, iar benzina și motorina sunt raționalizate. Asta înseamnă cozi uriașe la stațiile de alimentare, iar carburanții nu-s pentru toată lumea.

„Uneori stai toată ziua la coadă și afli că nu mai este benzină. Lunea trecută am ajuns la coadă la 3 dimineața, iar la 3 după-amiază, după 12 ore, mi-au spus că nu mai au carburanți. Dimineață trebuie să operăm un pacient care are cancer rectal. Avem nevoie de benzină, să putem ajunge la clinică, să ne tratăm pacienții. Cancerul nu se oprește””, spune Rafael Barrios Armas, un chirurg venezuelean în vârstă de 71 de ani, într-un reportaj realizat de BBC.

Medicul vorbește și despre colapsul din sistemul medical. În spitalele de stat din țară nu mai există niciun echipament funcțional de radioterapie. O profesoară povestește, de asemenea, că a primit drept salariu doar 380.000 de bolivari, echivalentul a 1,5 dolari. Sonia Pantes spune că, în acest condiții, este obligată să facă cumpărături în cel mai apropiat loc de casă, unde prețurile sunt și de trei ori mai mari.

„Mor, încet-încet, pentru că știu că nu mănânc suficient. Uneori nu mănânc, ca să mănânce fetița mea”, spune femeia.

Organizația Națiunilor Unite spune că situația e critică în Venezuela: populația suferă din cauza foametei, unul din cinci spitale nu are apă curentă, iar peste 70% dintre doctori au emigrat. Oficial, numărul cazurilor de coronavirus din Venezuela este scăzut, dar există temeri că cifrele sunt, de fapt, ascunse.