Țara care „vânează” miliardele Google și Facebook. Ce taxă aplică?

Țara care „vânează” miliardele Google și Facebook. Ce taxă aplică?

În 2019, Google, Facebook și companii similare au fost mai mult decât și-ar fi dorit în vizorul țărilor care vor să le taxeze. În ciuda mecanismelor legale de-a evita taxele în Europa, două țări au deja un sistem prin care să obțină bani de la astfel de giganți.

În 2019, Franța a făcut un demers curajos: taxă pentru companii gigant, ca Google, Facebook sau Microsoft, care activează în tehnologie. Modelul e acum preluat de Italia.

De la 1 ianuarie, Italia aplică aceeași strategie: taxă de 3% din venituri pentru companiile de internet care au o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro la nivel global şi cel puţin 5,5 milioane de euro local. În Franţa, Amazon a răspuns deja la taxă prin majorarea comisioanelor pentru companiile franceze cu 3%.

Companiile pentru care a fost gândită taxa sunt Facebook, Apple, Microsoft, Amazon și Alphabet (Google). Taxa de tipul acesta a primit și un nume: GAFA – Google, Apple, Facebook, Amazon.

Google are probleme și acasă

Pentru astfel de companii gigant, cel puțin pentru venituri, Irlanda a fost un paradis fiscal. Doar că Google a decis că nu va mai folosi metoda cunoscută drept: Double Irish, Dutch sandwich. Aceasta îi permitea să evite plata taxelor în Statele Unite ale Americii. Schimbarea vine ca urmare a modificării codului fiscal din SUA.

Dosarele de taxe ale Google din Olanda arată că, în 2018, a mutat 21,8 miliarde de euro prin intermediul holdingului din Olanda în Insulele Bermude. În 2017, a mutat 19,9 miliarde în Bermude. Google a promis anterior că va înceta aceste practici în 2020.

Cât despre situația din Europa, e bine de știut că în Franța taxa GAFA se aplică retroactiv şi pentru afacerile din 2019. Estimarea e că va aduce aproximativ 400 de milioane de euro la bugetul francez.

Nu în ultimul rând, cifrele Comisiei Europene arată că marile companii europene plătesc în medie 23% din impozitul pe profit. Dar cele din tehnologie și servicii digitale ajung să plătească doar 9%.

Citește și: