Țara care „vânează” miliardele Google și Facebook. Ce taxă aplică?
În 2019, Google, Facebook și companii similare au fost mai mult decât și-ar fi dorit în vizorul țărilor care vor să le taxeze. În ciuda mecanismelor legale de-a evita taxele în Europa, două țări au deja un sistem prin care să obțină bani de la astfel de giganți.
În 2019, Franța a făcut un demers curajos: taxă pentru companii gigant, ca Google, Facebook sau Microsoft, care activează în tehnologie. Modelul e acum preluat de Italia.
De la 1 ianuarie, Italia aplică aceeași strategie: taxă de 3% din venituri pentru companiile de internet care au o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro la nivel global şi cel puţin 5,5 milioane de euro local. În Franţa, Amazon a răspuns deja la taxă prin majorarea comisioanelor pentru companiile franceze cu 3%.
Companiile pentru care a fost gândită taxa sunt Facebook, Apple, Microsoft, Amazon și Alphabet (Google). Taxa de tipul acesta a primit și un nume: GAFA – Google, Apple, Facebook, Amazon.
Google are probleme și acasă
Pentru astfel de companii gigant, cel puțin pentru venituri, Irlanda a fost un paradis fiscal. Doar că Google a decis că nu va mai folosi metoda cunoscută drept: Double Irish, Dutch sandwich. Aceasta îi permitea să evite plata taxelor în Statele Unite ale Americii. Schimbarea vine ca urmare a modificării codului fiscal din SUA.
Dosarele de taxe ale Google din Olanda arată că, în 2018, a mutat 21,8 miliarde de euro prin intermediul holdingului din Olanda în Insulele Bermude. În 2017, a mutat 19,9 miliarde în Bermude. Google a promis anterior că va înceta aceste practici în 2020.
Cât despre situația din Europa, e bine de știut că în Franța taxa GAFA se aplică retroactiv şi pentru afacerile din 2019. Estimarea e că va aduce aproximativ 400 de milioane de euro la bugetul francez.
Nu în ultimul rând, cifrele Comisiei Europene arată că marile companii europene plătesc în medie 23% din impozitul pe profit. Dar cele din tehnologie și servicii digitale ajung să plătească doar 9%.