16 ian. 2020 | 10:50

Țara care reciclează 97% din plastic și ce avem de învățat de aici

ACTUALITATE
Țara care reciclează 97% din plastic și ce avem de învățat de aici

Cea mai mare și mai dificilă problemă cu care se confruntă planeta noastră este generată de sticlele de plastic, depozitarea lor și, eventual, reciclarea.

Dacă ești responsabil de acest fenomen supărător, ar trebui să-ți reevaluezi viața. Nu mai avem altă planetă, iar cea pe care o avem a suferit transformări îngrijorătoare în ultima perioadă. Toate incendiile din ultimul an și încălzirea globală care s-a resimțit și în România, atestă gravitatea situației și ireversibilitatea consecințelor.

O parte din problemă este dată de plasticul de unică folosință, pe care îl întâlnești în diferite forme, de la caserola de spanac până la o sticlă de Coca Cola. Acestea creații periculoase pentru mediu sunt produse în proporție de 40% anual. Urmează o schimbare de cal în Norvegia pentru a atrage atenția asupra beneficiului reciclării. 

Plasticul ucide anual aproximativ 100.000 de mamifere marine și milioane de păsări. Conform unui studiu al Națiunilor Unite pentru protecția mediului, aproximativ 480 de miliarde de sticle de plastic noi sunt produse în fiecare an. În fiecare minut, echivalentul unui camion cu sticle de de plastic ajunge în ocean.

Norvegia va rămâne pentru mult timp în mentalul colectiv datorită performanței spectaculoase în materie de reciclat, prin colaborarea cu Infinitum. Aproximativ 97% dintre materiale sunt sticle de plastic pentru băut. Dintre acestea, 92% dintre sticlele procesate au fost deja refolosite în condiții nu foarte obișnuite, transfera in nou în sticle de peste 50 de ori. ”Inspirată de numărul infinit de ori de care poți recicla o sticlă”, este explicația pentru Infinitum, compania care încearcă să facă minuni în acea regiune a lumii.

”Singurul nostru scop nu este pentru profit economic, ci pentru a mări numărul de doze de plastic [reciclate], printr-un sistem ecologic ce a putut fi mărit la scară largă. Suntem motivați puternic să contribuit la un mediu ambiant mai bun, așa că am investit în facilități noi, moderne și foarte eficiente pentru reciclat. Acestea ne asigură un mediu ambiant mai curat și un viitor mai bun.”, se arată în comunicatul de pe site-ul Infinitum.

Norvegia a ajuns la această performanță de 97% printr-un sistem de încurajare guvernamental. Companiile care reciclează plătesc taxe mai puține. Dacă ating împreună o medie de peste 95% la nivelul întregii țări, cum de altfel s-a și întâmplat din 2011 și până în prezent, nu mai plătesc nicio taxă. În plus, utilizatorii casnici sunt taxați suplimentar pentru sticlele de plastic și, în acest fel, motivați să le aducă înapoi la magazin.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele