Steaua care ar putea fi mai vizibilă pe cer decât e Luna acum
Una dintre cele mai strălucitoare stele vizibile de pe Pământ ar putea trece printr-un fenomen extraordinar. Dacă ajunge la statutul de supernovă, ar putea fi mai luminoasă decât Luna.
Această stea se numește Betelgeuse și astronomii au observat că își pierde din strălucire. Aceasta ar putea fi ultima etapă înainte să devină o supernovă. Steaua are o vârstă estimată de 8,5 milioane de ani și face parte din constelaţia Orion.
Ca idee de dimensiune, dacă ar fi plasată în locul Soarelui, suprafaţa s-ar extinde până undeva între orbitele lui Marte şi Jupiter. Această scădere accentuată în strălucire, produsă recent, îi face pe oamenii de ştiinţă să se întrebe dacă nu cumva steaua intră într-o fază de pre-supernovă.
Steaua Betelgeuse este la 642,5 ani-lumină de Soare, dar ar fi cea mai apropiată supernovă observată de astronomi. Cealaltă pe care astronomii au urmărit-o este în Nebuloasa Crabului (6.523 ani-lumină), nebuloasă care ar fi apărut ca rezultat al exploziei unei supernove în anul 1054.
Când ar putea exploda această stea?
Dată fiind distanța până la această stea, e puțin probabil ca fenomenul să se întâmple în următoarea sută de ani. Totodată, e foarte probabil să se fi întâmplat deja, iar la noi lumina să ajungă mai târziu. Steaua Betelgeuse ar putea exploda oricând, acum sau peste 100.000 de ani.
Nu există observaţii detaliate ale supernovelor înainte de declanşarea lor, așa că acest fenomen e cu atât mai așteptat de astronomic. Specialiștii consideră că nu ar fi semne vizibile până înainte cu câteva ore de declanşarea acestor explozii. Sunt însă alții care susţin că astfel de stele suferă pierderi importante de luminozitate cu până la un an înainte de a intra în stadiul de supernovă.
O altă explicaţie pentru aceste variaţii ale strălucirii este legată de activitatea magnetică a stelei. Astrofizicienii încă nu ştiu dacă acesta este un factor definitiv pentru a explica variaţiile de luminozitate, notează Agerpres.
Această stea a fost clasificată ca o supergigantă roşie datorită dimensiunilor sale. Însă această scădere recentă a strălucirii lui Betelgeuse a trecut dincolo de limitele pe care specialiștii le-au observat vreodată.