Sonos One SL. Boxa care-ți umple camera cu sunet și-o controlezi de pe telefon

Sonos One SL. Boxa care-ți umple camera cu sunet și-o controlezi de pe telefon

E aproape de 11 noaptea și eu mă plimb cu telefonul prin cameră, dau din mână în sus și în jos și aud un sunet bizar care iese dintr-o Sonos One SL. Pe cât de bizar pare, de parcă aș participa la o ședință de spiritism, e procesul prin care configurezi boxa ca să se audă cât mai bine în toată camera. Și de auzit se aude impecabil.

Funcționează procesul pe care l-am menționat mai sus sau e doar marketing? Încă nu știu, dar m-am simțit ca oamenii care descopereau, în America anilor ’50 – ’60, ce înseamnă prăjiturile „la cutie”. Avem așa ceva și-n prezent și esența e că îți cumperi prăjitura „dezasamblată”, dar ai totul într-o singură cutie. Numai că oamenii erau reticenți la schimbare, nu prea cumpărau în primă fază așa ceva.

Cineva a avut ideea însă ideea să le ceară, pe lista de instrucțiuni, să adauge un ou. Și de-acolo a explodat piața. Cam așa și cu boxa. Experiența de audiție ar fi, cu siguranță, aceeași. Dar procesul de-a analiza camera cu telefonul în mână e specială. Fie și doar o strategie de marketing și tot mi-a rămas în minte, iată.

Ideea din spatele acestui proces e ca boxa să transmită un sunet, iar microfonul telefonului, în aplicația dedicată, să-l înregistreze și să „știe” cam care e dimensiunea camerei și unde sunt zonele mai îndepărtate. În fine, Sonos One SL e mai mult decât atât. Și întregul portofoliu Sonos, dar deocamdată boxa aceasta mă interesează.

Sonos One SL se „înțelege” bine și cu asistenții digitali (aproape)

Sonos One SL (3)

Sonos One SL (4)

Ce e mai interesant la o boxă inteligentă e că o poți controla verbal sau de pe telefon. Eu, de exemplu, am o boxă de la Google (cu Assistant) și una de la Amazon (cu Alexa). Dar Sonos pot controla doar prin Alexa, după ce-am adăugat boxa în aplicația dedicată. Pe Assistant tot primesc mesajul că nu-i suportată încă în România.

Așa că rămân cu aplicația și cu Alexa. Dar m-am dus un pic mai departe și-am adăugat boxa și-n aplicația Ikea (dacă tot am câteva becuri inteligente). Practic, acum tot fluxul de muzică trece prin telefonul meu.

Sonos-One-SL-aplicatii
Aplicația Sonos, Amazon Alexa și aplicația Ikea

Sonos One SL (1)

Și aici e un punct în plus pentru Sonos, care și-a făcut loc într-o piață dominată, pe de o parte, de Amazon și Google, și, pe de altă parte, de Apple care n-a lansat decât HomePod până acum.

Am menționat celelalte trei companii, pentru că Sonos, la propriu, a luat ce era mai bun de la fiecare. Boxa One SL, de exemplu, e solidă. Da, ăsta e un cuvânt bun pentru a fi descrisă. E o bucată paralelipipedică rotunjită, grea (aproape două kile) și care mi-a lăsat senzația că-i ce trebuie.

Eu am folosit-o pe cea albă, dar o prefer sincer pe negru. De fapt, orice produs nou lansat, de uz casnic sau care nu-i telefon, ar trebui să fie mat, negru, gri sau un albastru foarte închis. Însă, în fine, e doar o chestiune de design.

Sonos One SL (2)

Sonos One SL se conectează la casă și telefon prin Wi-Fi. Practic, când ești pe rețeaua respectivă ai control asupra ei. Și aici e un minus. N-ar fi stricat o conexiune Bluetooth tocmai ca să eviți momentele în care internetul a picat. Totodată, o poți conecta la internet și prin cablu, dar încă n-am văzut utilitatea pentru așa ceva.

Pe spate are un buton, iar deasupra un indicator LED și trei controale capacitive: mai încet, mai tare, pauză și play. Această abordare minimalistă mie îmi transmite că nu trebuie să-mi bat capul. Și, în esență, e o boxă. Ar trebui s-o configurezi și gata, să asculți.

Sonos One SL (5)

Ce-mi lipsește încă e conexiunea cu Assistant, că tot controlez prin asistentul respectiv lumina. E posibil să vedem suportul pentru așa ceva curând. Oricum, ce vezi aici e un produs solid, la propriu și figurat. Câștigă lejer concursul de rezistență cu orice lansează Amazon și Google și are abordarea minimalistă prin care s-a remarcat Apple. Ca să nu mai zic că poți adăuga o mulțime de servicii din care să-ți iei conținutul audio. Deocamdata, eu mă bazez pe Spotify, TuneIn (pentru radio) și am lăsat radioul Sonos doar ca să văd ce-i cu el.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: