24 feb. 2020 | 12:44

Soluția prin care vezi cât economisești dacă treci la mașină electrică

ACTUALITATE
Soluția prin care vezi cât economisești dacă treci la mașină electrică

UE a venit cu multe stimulente, inclusiv financiare, pentru a încuraja trecerea la mașini electrice.  Strategia încă nu e finalizată.

De ceva ani se vorbește despre faptul că mașinile electrice reprezintă viitorul. E valabil și pentru industria auto, dar și pentru guvernele care vor să se asigure că reduc poluarea. Încălzirea globală e o mare amenințare, iar experții susțin că reducerea poluării din trafic ar mai putea amelioara un pic situația.

Uniunea Europeană are mai multe planuri legate de adoptarea la scară largă a vehiculelor electrice. Acum, vine cu un nou regulament, care se va aplica chiar din această vară, și care se aplică la toate stațiile de încărcare.

Șoferii vor fi informați despre ce alegere bună au făcut atunci când au decis să treacă la o mașină electrică.

Regulament UE, obligatoriu pentru stațiile de încărcare a mașinilor electrice

Noul Regulament UE se aplică din luna iunie. Astfel, la toate stațiile de încărcare va fi afișat costul încărcării electrice comparat cu cel de la o benzinărie clasică. Astfel, șoferii află cât i-ar fi costat, de fapt, să meargă cu o mașină pe motorină sau benzină.

La fiecare stație de încărcare vor trebui să se afișeze și prețurile celorlalți combustibili. Prețurile vor fi afișate într-o formă care să le permită consumatorilor compararea simplă între costul cu asigurarea combustibilului pentru aceste vehicule și costul cu combustibilul pentru celelalte tipuri de autoturisme. În cazul României, tarifele comparative vor fi afișate în lei, moneda națională.

Formula e calculul la consumul de combustibil la o sută de kilometri.

„Metodologia oferă, în scopul afișării în stațiile de alimentare cu combustibili, calculul de bază care permite o comparare a prețurilor, pe baza unor eșantioane de modele de autoturisme care sunt stabilite de statele membre și care sunt comparabile cel puțin în ceea ce privește masa și puterea, dar care utilizează combustibili diferiți”, se arată în noul regulament al UE.

Comisia Europeană insistă că e nevoie de transparentizare. Țările care nu se supun acestui nou Regulament riscă sancțiuni din partea Bruxellesului.