21 dec. 2020 | 10:03

Solstițiul de iarnă aduce un fenomen extraordinar: întâlnirea Jupiter – Saturn. Ce vei vedea pe cer

ACTUALITATE
Solstițiul de iarnă aduce un fenomen extraordinar: întâlnirea Jupiter - Saturn. Ce vei vedea pe cer

Odată cu solstițiul de iarnă, perioada zilelor scurte și nopților lungi se termină. Aceasta va fi cea mai scurtă zi și vine cu un moment excepțional: întâlnirea Jupiter – Saturn.

Google marchează solstițiul de iarnă cu un doodle special pe care îl poți vedea mai jos. De ce se salută două planete din sistemul nostru solar? Ei bine, pentru că ziua aceasta marchează și întâlnirea Jupiter – Saturn.

Solstitiul de iarna si intalnirea Jupiter - Saturn

Odată cu solstiţiul de iarnă, începe iarna astronomică. Momentul este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească. E consecința mișcării reale a Pământului în jurul stelei. Acest eveniment este dublat în 2020 de un fenomen astronomic spectaculos: „Marea conjuncție”. E o întâlnire sporadică a planetelor Jupiter și Saturn.

Ce se întâmplă când e solstițiul de iarnă?

Independent de obiceiuri și credințe populare, 21 decembrie este cea mai scurtă zi a anului. În următoarele trei luni, până la echinocțiul de primăvară, ziua va continua să crească și va ajunge în martie să aibă aceeași durată cu noaptea.

Totodată, e bine de știut că solstiţiul de iarnă este unul dintre cele patru mari momente astronomice ale anului, alături de echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă şi solstiţiul de vară.

Întâlnirea Jupiter – Saturn, o posibilă explicație pentru legendele despre nașterea lui Iisus

Dacă cerul e liber în noaptea de 21 decembrie, atunci vei vedea o stea aparte. E, de fapt, o iluzie optică. Sunt cele două planete, Jupiter și Saturn.

În 2020, cea mai lungă noapte a anului coincide și cu un fenomen astronomic care se întâmplă destul de rar: „marea conjuncție”. Altfel spus, întâlnirea Jupiter – Saturn reprezintă întâlnirea celor mai mari planete din sistemul solar.

În aparență, cel puțin văzut momentul de pe Pământ, se vor afla foarte aproape una de cealaltă. Vor apărea chiar ca o stea dublă. O teorie e că un astfel de moment a fost interpretat drept „steaua magilor” din credința creștină, care a marcat nașterea lui Iisus.

Cele două planete nu au mai fost atât de aproape și de luminoase, așa cum vor fi la 21 decembrie, de 800 de ani. La solstițiul de iarnă din 21 decembrie, Jupiter și Saturn vor părea, văzute de pe Pământ, ca o singură stea strălucitoare, pentru că orbitele de 12 și respectiv 29 de ani ale celor două planete se aliniază.

În fine, mai important e când vei vedea așa ceva pe cer. Ei bine, în jurul orei 18 se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer, cele două planete. Nu vor putea fi distinse una față de cealaltă. Prin telescop se vor putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn, și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor, după cum notează Observatorul Astronomic.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele