Șoferi, atenție: se întâmplă deja pe străzi. Surpriza de proporții care privește direct aceste mașini

Șoferi, atenție: se întâmplă deja pe străzi. Surpriza de proporții care privește direct aceste mașini

În contextul european tot mai strict reglementat în ceea ce privește normele de poluare, românii au ajuns să facă o schimbare a comportamentului de consum pe piața auto.

În luna septembrie a acestui an, doar 21,2% dintre mașinile noi achiziționate de români au fost cu motoare diesel, după cum arată un raport al Asociației Producătorilor și Importatorilor Auto (APIA). Mașinile alimentate cu motorină marchează însă, o creștere a cotei de piață față de anul trecut.

La rândul lor, autoturismele pe benzină înregistrează o scădere de 3,3 puncte procentuale pe ansamblul primelor nouă luni ale anului 2020, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, însă deţine cea mai mare pondere în piaţă, respectiv 66,6% din total.

masini benzina

Deși, după primele 9 luni din 2020, piața auto este în scădere puternică, categoria autoturismelor “verzi” înregistrează, pe ansamblul ei, un volum în creștere (+8,6%), comparativ cu perioada similară a anului trecut, incluzând atât vehiculele electrice (100% și hibride plug-in), cât și cele hibride, care dispun de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă.

Ce mașini se vând cel mai bine în România?

Dacia rămâne în topul preferințelor clienților români cu 27.693 de unități după primele nouă luni ale acestui an. Modelele constructorului român sunt urmate de cele ale nemților de la Volkswagen, cu 7.733 de unități vândute.

Următorii în clasament sunt Renault (7.515 unități), Ford (6.674 unități), Skoda (6.615 unități).

Cel mai bine vândut model este Dacia Logan, cu 12.133 de clienți din ianuarie până în septembrie. Sedanul construit la Mioveni înregistrează însă, o scădere de 39,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care întreaga piață auto a înregistrat un declin semnificativ.

Logan este urmat de Sandero cu 6.475 de unități livrate și de SUV-ul Duster cu 6.019 unități. Renault Clio, preferatul a 2.747 de clienți și Skoda Octavia, comercializată în 2.241 unități, urmează în top.

             Model                                           Unități vândute

  • Dacia Logan                                      12.133
  • Dacia Sandero                                   6.475
  • Dacia Duster                                      6.019
  • Renault Clio                                       2.747
  • Skoda Octavia                                    2.241
  • Volkswagen Golf                               1.521
  • Renault Megane                                1.465
  • Nissan Qashqai                                 1.431
  • Hyundai Kona                                   1.304
  • Renault Captur                                  1.287
Citește și:
Etichete: