08 apr. 2020 | 08:00

Site-urile de știri populare, folosite în practici de fraudare online: cum te protejezi

ACTUALITATE
Site-urile de știri populare, folosite în practici de fraudare online: cum te protejezi

Un nou set de practici malițioase au început să facă valuri pe internet în perioada pandemiei. Acestea îți promit îmbogățirea rapidă, dar s-ar putea să te coste scump.

La fel ca multe dintre campaniile din ultimii ani din online, acestea sunt construit în jurul unor numere cu suprataxă. Inițiezi un apel către un număr malițios în speranța că te vei îmbogăți, dar de fapt îmbogățești niște hackeri dintr-o țară pe care nu o vei afla niciodată.

Cea mai nouă campanie de acest gen s-a viralizat destul de mult printre  români și continuă să facă victime. Avantajul ei constă în utilizarea unor texte scrise surprinzător de coerent în limba română, dar mai ales pentru integrarea unor elemente grafice de pe site-uri populare. Ai fi tentat să crezi că citești un anunț de pe Știrile Pro TV, când, de fapt, te afli pe un site cât se poate de obscur.

După o campanie construită în jurul identității vizuale a unor hypermarketuri populare, a venit rândul ca infractorii cibernetici să te convingă să inițieizi niște apeluri cu suprataxă folosind site-uri de știri cunoscute, după cum se poate vedea în capturile alăturate. Avertismentul pe marginea acestui subiect a fost publicat de curând de CERT-RO.

În mod concret, atacatorii promovează posibilitatea obținerii unui câștig financiar rapid, printr-un site apărut cu aproximativ 14 zile în urmă, se mai arată în comunicatul transmis de CERT-RO. Textul este unul decent din punct de vedere al exprimării în limba română, semn că atacatorii devin din ce în ce mai atenți la detalii. Are însă și unele greșeli de redactare: ”Programul de astăzi este disponibil pe site-ul site.”

Cea mai simplă măsură pentru a te proteja este să te uiți în permanență în bara de adresă a browserului pe care îl folosești pentru a vedea adresa reală a site-ului pe care l-ai accesat. În cazul celui marcat ca fiind Știrile ProTV, în bara de adresă scria programul.website.

Promisiunea este una simplă, conform acestui articol de tip malițios, cineva ar putea ajunge să câștige 1000 de euro pe săptămână ascultând un mesaj vocal de 30 de minute. ”Sistemul analizează rapid datele primite și dacă vă înscrieți în program, atunci după ce ascultați un mesaj vocal de 30 de minute, veți câștiga 1000 de Euro pe săptămână în conformitate cu metoda selectată pentru primirea banilor.”, se arată pe site-ul de tip spam.

Pentru a te proteja, echipa CERT-RO vine cu câteva recomandări:

Echipa CERT-RO vă recomandă să:

  • citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online;
  • verificați mereu sursa mesajului primit, precum și adresa site-urilor pe care le vizitați;
  • evitați accesarea link-urilor din mesajele nesolicitate, fără a le verifica în prealabil;
  • mențineți pe dispozitiv o soluție antivirus cu actualizările la zi;
  • accesați resurse online gratis, pentru verificarea acestor link-uri, dacă nu aveți altă posibilitate la îndemână;
  • fiți atenți la calitatea textului furnizat, precum eventuale greșeli de redactare, gramaticale sau de exprimare;
  • contactați operatorul de telefonie mobilă, dacă ați constatat că ați căzut victimă acestui tip de fraudă;
  • depuneți o plângere la Poliție, în cazul în care ați suferit pierderi financiare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele