26 sept. 2020 | 17:15

Sistemul care supraveghează Pământul din spațiu ca să ne spună cât de mare e poluarea

ACTUALITATE
Sistemul care supraveghează Pământul din spațiu ca să ne spună cât de mare e poluarea

Verificăm tot pe internet. Nici măcar nu mai deschidem fereastra să vedem cum e vremea afară, ci deblocăm telefonul să vedem dacă plouă. Acum, o aplicație îți spune cât de safe e aerul pe care-l respiri.

SUA au operat de mult timp un sistem robust de monitorizare a calității aerului, acum mai mult ca niciodată, în contextul incendiilor devastatoare din ultimul timp.

Prima încercare a Congresului de a elabora legislația de mediu a venit cu mult timp în urmă, în 1955, odată cu adoptarea Legii privind controlul poluării aerului, care a declarat că poluarea aerului este un pericol pentru sănătatea publică, dar a susținut că este responsabilitatea statelor să facă ceva în acest sens.

Pentru a monitoriza efectiv ce tipuri de poluanți contaminează coloana de aer, APE și guvernele de stat colectează date dintr-un mix de stații de monitorizare la sol și prin satelit din întreaga țară, ca parte a sistemului calității aerului (AQS). Stațiile terestre colectează date din 1957 și, începând din 2018, aproximativ 52.286 stații au prelevat peste 117 milioane de eșantioane.

Cu toate acestea, cifra a scăzut anul trecut, doar 9.143 de stații raportând aproximativ 10 milioane de eșantioane. De fapt, calitatea aerului în SUA, în general, a suferit în ultimii ani. SUA a înregistrat o creștere de 15% a numărului de zile cu aer nesănătos atât în ​​2017, cât și în 2018, comparativ cu 2013 – 2016, potrivit Associated Press.

Poluarea, unul dintre cei mai mari inamici ai omenirii

Sistemul de monitorizare al solului este completat de o pereche de sateliți avansați de monitorizare a climei. Există satelitul operațional de mediu Geostationary – seria R (GOES-R) care a fost lansat în 2016.

Situat deasupra Ecuatorului, GOES-R poate urmări întreaga emisferă vestică de pe orbita sa geosincronă și efectuează măsurători la fiecare cinci minute. Spre deosebire de stațiile de la sol care transmit semnalul radarul în atmosferă și detectează condițiile meteorologice folosind semnalul de întoarcere, GOES-R detectează pasiv emisiile electromagnetice de pe suprafața planetei în intervalul vizibil.

Acest lucru permite sistemului să colecteze date non-stop. Până în prezent, doi dintre cei patru sateliți GOES planificați au intrat pe orbită, perechea rămasă e planificată pentru lansare în 2021 și, respectiv, în 2024.

The Joint Polar Satellite System (JPSS) joacă un rol la fel de important.

Din 2017, această constelație satelit a orbitat planeta de la pol la pol de 14 ori pe zi. Colectează date de înaltă rezoluție cu privire la orice, de la temperaturile suprafeței mării și terestre la acoperirea zăpezii și a gheții, până la acoperirea vegetației, a incendiilor forestiere și a aerosolilor. Dar, deși măsurătorile sale sunt mai nuanțate decât ceea ce produce GOES-R, JPSS poate face doar două circuite complete ale planetei în fiecare zi.

Numai primul satelit JPSS este în prezent pe orbită. Celelalte trei vor fi lansate în 2021, 2026 și 2031.