11 nov. 2020 | 16:59

Cele 7 simptome pe care să le iei în seamă și să-ți faci imediat un test

ACTUALITATE
Cele 7 simptome pe care să le iei în seamă și să-ți faci imediat un test

Încă de la începutul pandemiei, s-a spus că simptomele care însoțesc infectarea cu noul tip de virus sunt similare, într-o oarecare măsură, cu cele de la răceală sau gripă. Doar că cercetătorii au decis să facă un pic de lumină în acest caz.

E o perioadă dificilă din cauza crizei sanitare nu numai în România, ci și la nivel european. Valul al doilea s-a suprapus cumva și cu epidemia de gripă și mulți oameni care răcesc sau au simptome similare gripei le asociază automat cu noul tip de virus. Există, însă, câteva particularități.

E adevărat că infecția cu coronavirus poate veni cu simptome diferite de la o persoană la altă. Alții chiar sunt asimptomatici, dar asta nu înseamnă că nu pot transmite virusul. Cercetătorii au identificat șapte categorii de simptome, potrivitDeutsche Welle, extrem de întâlnite în cazul persoanelor infectate.

7 simptome care te pot ajuta să-ți dai seama dacă ești infectat cu noul virus

Mai mulți cercetători de la Clinica Universitară din Viena au reuşit să împartă simptomele în 7 categorii, rezultatele studiului lor fiind publicat în revista de specialitate Allergy. La acest studiu, au participat 109 de reconvalescenţi, adică persoane care au suferit de COVID-19, dar care sunt pe cale de recuperare şi 98 de persoane sănătoase.

Astfel, au fost identificate 7 tipuri de simptome specifice:

  • 1. Simptome gripale (febră, frisoane, oboseală şi tuse)
  • 2. Simptome de guturai (guturai, strănut, gât uscat, nas înfundat)
  • 3. Dureri musculare şi de articulaţii
  • 4. Inflamaţii la nivelul ochilor şi mucoasei
  • 5. Afecţiuni pulmonare (pneumonie sau dificultăţi la respiraţie)
  • 6. Afecţiuni gastro-intestinale
  • 7. Pierderea simţului mirosului şi a gustului şi alte simptome

După identificarea acestora, s-au născut și câteva concluzii: s-a putut observa că un pacient suferind de COVID-19, care a avut febră ridicată, dispune de imunitate pe o durată mai lungă de timp decât persoanele care au avut ca simtom pierderea gustului şi a mirosului.

În cazul Covid-19, cercetătorii au constatat că, după 10 săptămâni, sistemul imunitar al pacienţilor care suferiseră de COVID-19 prezintă modificări. E ca o amprentă care rămâne în sângele acestor persoane. Numărul granulocitelor, care de regulă se luptă cu agenţii patogeni precum bacteriile, era mult mai redus la persoanele din grupul celor care avuseseră Covid.

Cercetările ajută și la crearea unui vaccin eficient împotriva bolii provocate de noul tip de virus.