Se întâmplă acum pentru toți cei cu mașini pe motorină și benzină. Anunțul îngrijorător legat de prețurile la pompă

Se întâmplă acum pentru toți cei cu mașini pe motorină și benzină. Anunțul îngrijorător legat de prețurile la pompă

Dacă ai o mașină pe benzină sau motorină, sigur te interesează ce se întâmplă cu prețurile la pompă. Și veștile nu sunt chiar dintre cele mai bune.

În urmă cu câteva zile, OPEC a publicat o analiză în care menționa că se aşteaptă la o creştere a cererii globale de petrol cu 6,54 milioane de barili pe zi (bpd) anul viitor, la 96,84 milioane de barili pe zi, previzionează cartelul. Iniţial, OPEC previziona o creştere a cererii cu şapte milioane bpd anul viitor.

Pentru a compensa reducerea cererii şi a sprijini preţul ţiţeiului, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, au decis din mai reducerea record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi.

Cum s-a văzut asta în prețul la pompă? Graficul de mai jos e prezentat de Peco Online pentru ultimele trei luni. După cum vezi, pe octombrie a fost înregistrată o creștere a prețului la benzină și motorină, după o perioadă de scădere la final de septembrie. Nu reflectă decât parțial fluctuația petrolului.

pret benzina motorina romania

Situația pe ultimele 12 luni arată însă diferit. A fost înregistrată o scădere bruscă, dar mică, la final de decembrie, început de ianuarie, iar din februarie până în prezent a fost înregistrat un declin constant. O scădere a fost sesizată și în mai.

Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină, față de UE?

În octombrie, pe scurt, benzina s-a scumpit cu 2,9%. Astfel, la un plin de 50 de litri, costul e mai mare cu 6,5 lei. În cazul motorinei, costul a crescut cu 3,2%. Adică la același plin de 50 de litri prețul e cu 7 lei mai mare.

Altfel, România se află pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria. În cazul motorinei, țară noastră este situată pe locul 2 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria. Comparativ cu celelalte țări UE, România se clasează pe locul 8 la benzină fără taxe, ca fiind cea mai ieftină, după Austria, Bulgaria, Cehia, Irlanda, Italia, Letonia, Slovenia, notează Peco Online. Motorina fără taxe comercializată la noi este pe locul al 10-lea în topul celor mai mici prețuri, după Bulgaria, Cehia, Estonia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Slovenia

Citește și:
Etichete: