Se dau câte 2.500 de lei pentru acești români acum. Ce trebuie să facă pentru ei

Se dau câte 2.500 de lei pentru acești români acum. Ce trebuie să facă pentru ei

Statul continuă să încerce să gestioneze criza Covid-19, dar problema personalului încă n-a fost rezolvată. Așa că se încearcă atragerea cu bani.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat un proiect prin care speră să rezolve criza de personal din spitale. E vorba de unitățile care tratează pacienți infectați cu noul tip de virus. Astfel, studenții la Medicină ar putea primi bani dacă sunt de acord să facă voluntariat acolo.

Suma e de 2.500 de lei pe lună, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență pe care Guvernul l-a discutat în primă lectură.

2.500 de lei pentru studenții care se alătură luptei anti-Covid

Pentru a primi acești bani, studenții de la Medicină trebuie să accepte să se înscrie ca voluntari și să ajute personalul medical la îngrijirea pacienţilor COVID-19. Pe lângă acești bani, se mai oferă masă și cazare, plus diurnă.

„Referitor la OUG pentru măsuri noi în asistenţa medicală pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, care a fost în primă lectură, ordonanţa prevede acordarea dreptului de liberă practică temporară medicilor absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire în rezidenţiat, pe durata situaţiei cu care ne confruntăm cu SARS-CoV-2, astfel încât să poată să lucreze sub supraveghere în spitale şi să asiste în secţiile în care sunt îngrijiţi pacienţii care suferă de COVID-19”, a declarat Arafat, după şedinţa de Guvern.

Șeful DSU a subliniat că proiectul de ordonanţă prevede şi ca, în colaborare cu rectorii universităţilor de Medicină, să se organizeze un program de voluntariat în care „studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor, pe bază de recrutare de voluntari”. Studenţii vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în unităţile sanitare din judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară.

„La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar, la finalul fiecărei luni, studentul va primi un premiu în cuantum de 2.500 lei. Plus, cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa”, a precizat Arafat.

Statul estimează aproximativ 20.000 de posibili voluntari.