13 mai 2020 | 14:55

Se dau câte 1.200 de lei de la stat pentru acești români. Cine ia banii și ce trebuie făcut

BANI
Se dau câte 1.200 de lei de la stat pentru acești români. Cine ia banii și ce trebuie făcut

O veste bună pentru mulți români a venit de la Guvern, care asigură fonduri, în perioada 2020 – 2022. Ce propune Guvernul e o schemă de sprijin financiar.

Guvernul derulează un program de finanțare pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița. Se pot înscrie pentru banii de la stat atât furnizorii de purcei și crescătorii de porci, cât și procesatorii sau alte persoane juridice care defășoară activități de prelucrare și conservare a cărnii sau activități de comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne.

Ajutorul minim e de 1.200 lei / cap animal.

Pe 7 mai, Guvernul a aprobat schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa. Acum e acoperită perioada 2020 – 2022.

Pentru 2020, programul a fost schimbat în acest an la cererea crescătorilor. Formula e mai simplă, dar și pentru ca în trei ani de aceste rase să nu fie considerate cu risc de abandon.

„După cum ştiţi un crescător primea gratis un purcel din această rasă, cel care dona primea 250 de lei, iar crescătorul care primea gratis purcelul respectiv trebuia să îl îngraşe şi să-l vândă unui abator, iar abatorul era obligat să îl preia cu 11 lei pe kilogram. […] Ne-am gândit la o formulă mult mai simplă, în care în trei ani de zile aceste rase să nu fie considerate rase cu risc de abandon şi să ajungem ca în registrul genealogic al acestei rase – secţiunea principală să fie peste 7.500 de reproducători. Asta înseamnă că nu mai sunt în risc de abandon.”
Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Cum se dau banii de la stat?

Pentru 2020, sprijinul de la stat va fi de 1.200 lei/cap scroafă/an. Se impune condiţia comercializării a minim 4 purcei/cap de scroafă/an la o greutate de cel puţin 8 kg/cap, cu condiţia îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate.

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, la această dată sunt înscrise în Registrul Genealogic 1.658 de scroafe din rasa Mangaliţa şi 278 din rasa Bazna, rase clasificate. Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2020 este de un milion de lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020.