Se dau bani lunar în plus pe lângă pensie. Cine și cum poate beneficia de ei

Se dau bani lunar în plus pe lângă pensie. Cine și cum poate beneficia de ei

Pe lângă o pensie primită de la stat, pensionarii mai pot primi un ajutor lunar. Sunt însă câteva condiții de respectat.

Acest ajutor lunar de care poți beneficia la pensie e prevăzut în Legea Pensiilor. Acolo e stipulat că soţul sau soţia supravieţuitoare are dreptul la un ajutor financiar lunar. Acesta e oferit în plus faţă de pensie. Poate fi acordat dacă persoana îndeplineşte câteva condiţii.

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să primești bani în plus la pensie, lunar

  • stagiu complet de cotizare
  • vârsta standard de pensionare
  • nu s-a recăsătorit
  • durata căsătoriei a fost de cel puţin 10 ani

În ceea ce privește calculul acestui ajutor, e destul de simplu. În Legea Pensiilor e prevăzut că ajutorul lunar ajunge la 25% din cuantumul pensiei susţinătorului decedat, aflat în plată sau cuvenit la data decesului, actualizat la data solicitării, după caz.

Mai e însă o mențiune importantă în lege și prevede cumulul. Dacă sunt persoane care beneficiază de una sau mai multe din categoriile de pensie prevăzute în sistemul public de pensii, de pensie din sisteme neintegrate sistemului public de pensii sau de pensie din alte state pentru stabilirea acestui ajutor se are în vedere nivelul cumulat al tuturor acestor venituri. Aici intră și beneficiile financiare obținute din drepturi stabilite şi plătite de casele teritoriale de pensii în baza unor legi speciale.

Totodată, trebuie reținut că suma nu poate depăşi 80% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Cei care se încadrează în prevederile Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor, cu modificările ulterioare, şi care îndeplinesc condiţiile detaliate mai sus, pot opta pentru cel mai avantajos ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat că acest ajutor nu vine din start. El se acordă doar la cerere. Documentul trebuie depus la Casa teritorială de Pensii competentă de pe raza domiciliului persoanei care îl solicită.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Gândul
Etichete: