07 mai 2020 | 12:09

Se dau 600 de lei de la stat foarte ușor! Cine beneficiază, de când și în ce condiții

BANI
Se dau 600 de lei de la stat foarte ușor! Cine beneficiază, de când și în ce condiții

În timpul pandemiei de coronavirus, mulți elevi s-au văzut nevoiți să facă de acasă cursuri online. Numai că nu toți au acces la tehnologie. Acum, statul susține că vrea să intervină și oferă câte 600 de lei. Iată în ce constă proiectul.

Ministrul Educației, Monica Anisie, susținea recent că aproximativ 250.000 de elevi la nivel național n-au acces la tehnologie. Or, aceasta este principala sursă de informație în timpul izolării. Profesorii au fost sfătuiți să facă ore online cu elevii.

Numai că nu toți se pricep și nu toți elevii au acces la internet sau telefoane inteligente sau tablete. Acum, Ministerul Educației vrea să rezolve problema. Vrea să cumpere 250.000 de tablete și laptopuri pentru acești copii, privați de cursuri în această perioadă.

Valoarea proiectului se ridică la 150 de milioane de lei. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

600 de lei de la stat pentru facilitarea cursurilor online

Dacă împarți suma alocată de Minister la numărul de elevi identificați fără acces la tehnologie, reiese o valoare de 600 de lei pentru fiecare în parte. Toți banii solicitaţi de la fondul de rezervă al Guvernului vor fi cheltuiţi pentru această achiziţie, arată EduPedu.ro.

“În urma analizelor efectuate prin intermediul inspectoratelor școlare județene/ Inspectoratul Școlare al Municipiului București am constatat că se impune intervenția pentru sprijinirea elevilor din mediile defavorizate pentru a avea acces la procesul educațional prin mijloace tehnologice. Numărul estimat de elevi din medii defavorizate pentru care este nevoie să se achiziționeze dispozitive electronice cu conexiune la internet în vederea facilitării proceselor didactice la distanță este de 250.000. Pentru a realiza achiziția de dispozitive electronice cu conexiune la internet pentru o parte dintre elevi, este necesară suplimentarea bugetului Ministerului Educației și Cercetării cu suma de 150 de milioane lei”, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

E drept că, în multe zone, accesul la internet e aproape imposibil. Pentru acest lucru, Ministerul insistă că fiecare dispozitiv va avea conexiune la internet și va intra în dotarea școlilor din localitățile respective.

Monica Anisie, ministrul Educației, spunea că “250.000 de copii au nevoie de echipamente pentru a putea să facă educație online și aceste echipamente noi le achiziționăm și cu internet pentru 2 ani plătit, în așa fel încât să nu existe probleme.”

Planul Guvrnului e ambițios, dar s-ar putea să întâmpine niște probleme majore, după cum arătam AICI.