Se aplică pentru toți posesorii de mașini: schimbări majore la RCA, introduse de ASF

Se aplică pentru toți posesorii de mașini: schimbări majore la RCA, introduse de ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară sau ASF are în vedere mai multe schimbări importante în ceea ce privește asigurările auto obligatorii sau RCA.

Se vehiculează de mult timp schimbări majore la legislația RCA, în contextul în care există probleme importante în acest domeniu și posibilități semnificative de fraudare, atât de parte clienților, cât și a asiguratorilor. Modificările sunt acum mai aproape de realitate și nu ar trebui să dureze mai mult de câteva săptămâni până vor fi legiferate. Procesul a fost grăbit de numirea unui nou președinte al ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), conform Economica.net.

O singură modificare importantă a fost eliminată din proiect. Din cauza alinierii la legislația europeană, nu a fost posibilă definirea unor valori de referință pentru prețurile practicate de către service-urile private de reparații. ” Nu se putea pune problema unui plafon pentru reparații. Era infrigement fără discuții. Ce făceam? Modificam legea ca să scăpăm de un infrigement și dădeam de altul?”, au declarat surse din supraveghere.

Alte două modificări vor intra însă în vigoare în curând și vor bucura cu siguranță posesorii de autoturisme. Este vorba de decontare directă obligatorie și introducerea unui sistem prin care firmele de asigurare care nu își achită la timp daunele  își vor pierde temporar dreptul de a mai vinde RCA. Acestea sunt cele două modificări legislative care vor face obiectul propunerilor pe care ASF le va înainta Parlamentului. Înainte să fie transpuse în lege, urmează să fie discutate în comisiile de specialitate. Întregul set de formalități nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni.

Tot pentru a eficientiza un pic sistemul și a preveni fraudarea, cei de la ASF se gândesc să introducă un nou sistem pentru raportarea dosarelor de daună. Acele formalități vor fi însă definite printr-o normă emisă de Autoritatea de Supraveghere, nu sunt necesare aprobări suplimentare din partea Parlamentului sau a altor organisme financiare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: