18 apr. 2020 | 09:00

„Scurtătura” care ar putea rezolva criza medicală: un vaccin care nu te apără 100%, dar te poate salva

ACTUALITATE

Încă de la începutul pandemiei de coronavirus, cercetătorii din lumea întreagă au pornit o cursă contracronometru pentru a veni cu un vaccin sau tratament împotriva Covid-19. Și, între timp, se pare că s-a descoperit o „scurtătură”.

Specialiștii din lumea medicală lucrează la dezvoltarea unui vaccin sau tratament împotriva noului tip de virus. Ceva progrese s-au făcut și speranțele sunt mari.  Dar ar putea dura chiar ani de zile până când un vaccin va putea fi aprobat și utilizat la scară largă.

Între timp, însă, cercetătorii din America susțin că au găsit o soluție intermediară. E vorba de un vaccin care nu oferă imunitate completă. Cu alte cuvinte, nu oferă protecție 100%, dar tot ar fi mai bun decât nimic. Deocamdată, serul se află în faza de testare.

Un vaccin „incomplet”, soluție intermediară

“Există dovezi potrivit cărora imunizarea nu trebuie să fie completă, poate să ducă la forme mai simple ale bolii, la simptome mai blânde. Nu ești protejat complet, dar e tot ce putem obține la acest moment”, spune Mark Denison, unul dintre cercetătorii de la Centrul Medical UniversitarVanderbilt din Nashville, Tennessee.

Așadar, un vaccin intermediar e binevenit în această perioadă, chiar dacă el oferă o protecție de doar 50%, așa cum susțin cercetătorii. Dezvoltarea și testarea acestui vaccin, care ar fi mai bun decât nimic, au fost finanțate de compania Moderna, cea care e implicată activ în găsirea de soluții pentru oprirea pandemiei. Este aceeași companie care a făcut testele pe prima persoană din lume vaccinată împotriva Covid-19.

Chiar dacă, să zicem, acele teste merg bine și vaccinul se dovedește a fi bun, ar putea dura până la 18 luni până când să fie autorizat pentru comercializare și utilizare la scară largă.

Prima fază a testelor clinice din SUA a fost făcută cu o doză de mRNA-1273. Prima persoană care a acceptat să participe la aceste teste este Jennifer Haller, o femeie în vârstă de 43 de ani.