Schimbarea pe care au observat-o Digi, Orange și ceilalți operatori: ce s-a întâmplat cu internetul în martie

Schimbarea pe care au observat-o Digi, Orange și ceilalți operatori: ce s-a întâmplat cu internetul în martie
Sursa foto: Oleg Magni / Unsplash

Pe timp de pandemie, mai toată lumea stă mai mult pe internet și vorbește ceva mai des la telefon, fie că sunt abonați la Digi, Orange sau la alt operator.

România este și ea afectată de pandemie, așa că, o parte mare din angajați lucrează de acasă, cursurile școlare și universitare s-au mutat online și nici evenimentele nu mai sunt permise. Astfel, în luna martie, s-a înregistrat și aici un trafic mai intens, atât în ceea ce privește internetul, cât și cel de voce.

Asta arată și cele mai recente date transmise de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Pe la jumătatea lunii martie, ANCOM le transmitea operatorilor Orange, Vodafone, Telekom și Digi | RCS-RDS o înștiințare „pentru a se pregăti să ia măsurile necesare și posibile pentru a evita și a soluționa posibilele situații de congestie sau întrerupere a traficului de voce și/sau de date”. Autoritatea spunea pe atunci că ne putem aştepta la creșteri de trafic estimate de unii furnizori la peste 50% față de situațiile normale.

În ultima săptămână din luna martie, vorbim despre o creștere a traficului total de date de pe internet: cu 12% în rețelele mobile și cu 20,9% în rețelele fixe. În ceea ce privește traficul de voce, acesta a crescut cu 22% în reţelele mobile şi 22,7% în reţelele fixe, potrivit ANCOM. Pentru prelucrarea datelor s-a luat ca referinţă sfârşitul lunii februarie 2020, când a fost înregistrat primul caz de infectare cu virusul COVID-19 în România.

Abonații Digi, Orange, Vodafone etc. stau mai mult pe internet și vorbesc mai des la telefon

De asemenea traficul de interconectare raportat de furnizorii de comunicaţii electronice a înregistrat o creştere medie de 21% în reţelele mobile, fiind înregistrate creşteri între 17,7% şi 24%. În reţelele fixe, traficul total de interconectare a crescut în medie cu 19%, fiind raportate creşteri între 6,3% şi 41%.

În plus, operatorii de la noi din țară, (Digi, Orange, Telekom, Vodafone etc.) au experimetat și mai multe situaţii de congestie pe reţelele mobile de acces. Vorbim de un grad de încărcare a porturilor utilizate şi a resurselor radio de acces de peste 80%.

ANCOM precizează că va monitoriza constant situaţia (atât pentru internet, cât și pentru traficul de voce) şi măsurile luate de furnizori pentru a asigura funcţionarea corespunzătoare a reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice, gradul de încărcare a reţelelor şi eventualele congestii.

Citește și:
Sursa: news.ro