11 mai 2020 | 06:00

Românii și asigurarea obligatorie pentru locuințe: ce s-a schimbat față de 2019, la PAD

BANI
Românii și asigurarea obligatorie pentru locuințe: ce s-a schimbat față de 2019, la PAD

În teorie, în România, asigurarea locuințelor este obligatorie pentru protejarea împotriva dezastrelor naturale. În practică, numărul celor care fac asta nu este foarte mare.

Interesul românilor pentru asigurările obligatorii de locuințe a crescut un pic în ultimul an, doar foarte mulți se feresc în continuare de polița PAD. Față de aceeași perioadă a anului trecut, în luna aprilie a acestui an, s-a observat o creștere cu 1,94% numărului de asigurări.

Astfel, în România, în aprilie 2020, erau înregistrate 1,74 milioane de polițe de asigurare obligatorii pentru locuințe. La 30 aprilie 2019, statisticile oficiale arătau o cifră de 1,7 milioane de polițe PAD încheiate. Comparativ cu situația de la 31 decembrie 2019, creșterea în aprilie a fost de doar 10.000 de polițe, de la 1,73 milioane până la 1,74 milioane.

Cel mai recent raport pe marginea acestui subiect a fost publicat de Pool-ul de Asigurarea Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Ca referință, aceasta este societatea care emite acest tip de asigurări începând cu iulie 2010. În principal, acest tip de asigurare te protejează în cazul cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren.

Conform statisticilor publicate de PAID, la sfârşitul lunii aprilie 74,7% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 25,3% în mediul rural. În funcţie de tipul de locuinţă, 94,2% din poliţele PAD vizează locuinţele de tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 5,8% locuinţele de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic). Costul unei asigurări este de 20 de euro pentru locuințe de tip A, cu o sumă maximă asigurată de 20.000 de euro și 10 euro în cazul locuințelor de tip B, când suma maximă asigurată este de 10.000 de euro.

În ceea ce privește împărțirea polițelor încheiate în România pe regiuni, cele mai multe dintre ele au fost încheiate în Transilvania – 22%. Pe locul al doilea se află Bucureși cu 19% dintre asigurările PAD, Muntenia cu 18%, în timp ce cele mai puține au fost încheiate în Maramureș (3% din totalul polițelor) și Bucovina (3%).

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele