31 dec. 2020 | 16:57

România trăiește pe datorie. Recordul depășit de Cîțu și ai lui în toată istoria României

CHESTII
România trăiește pe datorie. Recordul depășit de Cîțu și ai lui în toată istoria României

Aproape de finalul anului e un moment excelent ca să vezi un bilanț interesant. Pe scurt, Guvernul a împrumutat în 2020 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro). Pe scurt, un nou record.

Când vorbim de acești bani, suma include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială.

În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei. Totuși, 2020 a fost cu totul diferit de 2019. Împrumuturile foarte mari din acest an au fost necesare în contextul în care Guvernul a anunțat un deficit record de 96 miliarde lei (9,1% din PIB).

Bugetul a fost afectat de impactul epidemiei de coronavirus asupra veniturilor, dar mai ales asupra cheltuielilor, suplimentate masiv pentru sănătate și pentru programe de susținere a economiei.

Există și-o veste bună, cu toate aceste împrumuturi

România a împrumutat o sumă record. Totuși, a reușit să-și mențină ratingul de emitent recomandat investitorilor, categorie în care se află pe ultima treaptă deasupra celei nerecomandate investitorilor (junk). O retrogradare a calificativului, aflat pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor, ar fi determinat, cel mai probabil, o creștere a costurilor de împrumut ale României.

Guvernul a doborât destul de multe recorduri la împrumuturi în 2020.

Poate fi amintită suma împrumutată la o singură ieșire pe extern în euro, precum și cea în dolari, suma împrumutată în total într-o lună (intern și extern), suma împrumutată într-o lună în lei de pe piața internă de obligațiuni, suma împrumutată în valută de pe piața internă printr-o emisiune de obligatiuni, împrumuturi de la populație, precum și totalul împrumuturilor în valută prin emisiuni de obligațiuni, unde ocupăm un loc de frunte printre economiile emergente, după cum arată analiza Profit.ro.

Suma de 163,8 miliarde lei este mai ridicată comparativ cu necesarul de împrumut pentru 2020 (deficit bugetar+rostogolirea datoriei ajunse la scadență), fondurile atrase în plus față de necesar fiind direcționate către rezerva de valută a Ministerului Finanțelor (buffer), potrivit declarațiilor reprezentanților instituției.