19 feb. 2020 | 12:46

România, pozată din satelit: aceasta e imaginea excepțională cu țara noastră

CHESTII
România, pozată din satelit: aceasta e imaginea excepțională cu țara noastră

Nu ducem lipsă de imagini cu România văzută din satelit. Mai rar însă sunt poze actuale. Tocmai de aceea imaginea de acum e excepțională. Și e una realizată de satelitul european Sentinel 2 prin programul Copernicus.

Imaginea spectaculoasă cu România văzută din satelit a fost publicată pe Facebook de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Motivul e promovarea misiunii Copernicus din care face parte și satelitul Sentinel 2.

După cum vezi în imaginea de mai jos, predomină Munții Carpați, cu un verde puternic. La polul opus este zona de Sud, în Bărăgan, unde fenomenul de deșertificare este în desfășurare. Aceasta este una dintre îngrijorările specialiștilor în meteorologie.

Romania Copernicus Sentinel2 satelit

Reprezentanța Comisiei Europene în România / Facebook

Primul satelit al misiunii Copernicus – Sentinel 1A – a fost lansat pe 3 aprilie 2014. Scopul e crearea unei constelații de sateliți Sentinel capabili să urmărească fenomene meteorologice pe Pământ și, eventual, să ajute în situații de criză, cum ar fi în cazul inundațiilor.

România, fotografiată din spațiu și în decembrie

În decembrie, București a fost fotografiat noaptea de un astronaut aflat pe Stația Spațială Internațională. Aceea e una dintre cele mai detaliate imagini cu un oraș din România. „Capitala București, România, luminată puternic, cu o populație de aproape 1,9 milioane de locuitori, este surprinsă de la bordul Stației Spațiale Internaționale, în timp ce orbitează la 423 de kilometri deasupra națiunii est-europene”, a rezumat Johnson Center al NASA.

În ceea ce privește programul Copernicus al UE, prin care a venit și noua imagine cu România, acesta e gândit în special pentru supraveghere cu accent pe mediu. Acesta oferă servicii de informații bazate pe observarea Pământului prin satelit și pe datele in situ (non-spațiale).

Programul este coordonat și gestionat de Comisia Europeană. Este implementat în parteneriat cu statele membre, Agenția Spațială Europeană (ESA), Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT), Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (CPMTM), agențiile UE și Mercator Océan.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele